ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία για το χρέος

09:24 - 02 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία για το χρέος
Απετράπη ο κίνδυνος χρεοκοπίας στις ΗΠΑ, καθώς η Γερουσία ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης (1/6) το δικομματικό νομοσχέδιο με την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν που αίρει το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης.

Η Γερουσία ψήφισε με 63-36 υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου που είχε ψηφιστεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι νομοθέτες έδωσαν μάχη με τον χρόνο μετά από μήνες κομματικών διαμαχών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς του στις 5 Ιουνίου εάν το Κογκρέσο αποτύχει να ενεργήσει μέχρι τότε.

«Αποφεύγουμε την χρεοκοπία απόψε», είπε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ την Πέμπτη. Και συμπλήρωσε: «Η Αμερική μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση».

Ο Μπάιντεν επαίνεσε την έγκαιρη δράση του Κογκρέσου. «Αυτή η δικομματική συμφωνία είναι μια μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και τον αμερικανικό λαό», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημοκρατικός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα την υπογράψει για να γίνει νόμος το συντομότερο δυνατό. Είπε ότι θα κάνει πρόσθετη δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Μπάιντεν συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο με τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι.

Πάντως, ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, έσπευσε να επισημάνει: «Μην απατάστε, μένουν να γίνουν πολλά ακόμα για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ».

Με αυτήν τη νομοθεσία, το νόμιμο όριο για τον ομοσπονδιακό δανεισμό θα ανασταλεί έως την 1η Ιανουαρίου 2025. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν το ποσό του χρέους που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τυχόν δαπάνες που διατίθενται από το νομοθετικό σώμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.