ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Πιθανό το ενδεχόμενο για «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων Κύριο

10:00 - 03 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Fed: Πιθανό το ενδεχόμενο για «πάγωμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων
Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να κρατήσουν σταθερά τα επιτόκια της Fed τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο, με τις προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον να παραμένουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, σημειώνει ότι η σταθεροποίηση των επιτοκίων για τουλάχιστον μία συνεδρία θα δώσει μία ευκαιρία στους ρυθμιστές να μελετήσουν από κοντά τα δεδομένα. Μάλιστα, μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τζέφερσον, οι εκτιμήσεις των επενδυτών όσον αφορά την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων μειώθηκαν από το 60% στο 35%. 

«Πιστεύω πως οι δηλώσεις αποτέλεσαν ξεκάθαρη ένδειξη. Συνάδουν με τις απόψεις του Πάουελ», τόνισε η αναλυτής της High Frequency Economics, Ρουμπίλα Φαρούκι, σημειώνοντας πως «η αντίδραση των αγορών υποδεικνύει πως το μήνυμα ελήφθη».

«Τα σχόλια του Τζέφερσον μοιάζουν με πολιτική καμπάνια. Ο ίδιος φαίνεται πως έχει αναλάβει ήδη το ρόλο του συνεργάτη του Πάουελ», σημείωσε από την πλευρά του το στέλεχος της Santander US Capital Markets, Στίβεν Στάνλεϊ. 

Η αντίδραση της αγοράς εργασίας 

«Η άμεση αντίδραση της αγοράς σε ό,τι αφορά τα θετικά στοιχεία της απασχόλησης είναι αρχικά επιφυλακτική, αλλά κατά την άποψή μου η προσέγγιση αυτή παραείναι απλοϊκή», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wilmington Trust Corp., Λουκ Τίλεϊ, προσθέτοντας πως «έχουμε ήδη παρατηρήσει πως ο πληθωρισμός περιορίζεται αισθητά με τους μισθούς να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα προ-πανδημικά. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει την FOMC σε αναθεώρηση του συσχετισμού μεταξύ του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας».

Bloomberg 1

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση για την απασχόληση το Μάιο, που δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε απρόσμενη εκτίναξη στο ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στις 339.000 θέσεις εργασίας. Όμως, η ανεργία αυξήθηκε ελαφρά από το 3,5% στο 3,7% και ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνθηκε, κάτι που είναι σημαντικό για τη Fed.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οποιαδήποτε παύση της αύξησης των επιτοκίων πρόκειται να προκαλέσει και αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της FOMC όπως τη Λορέτα Μέστερ του Κλίβελαντ και τον Τζέιμς Μπούλαρντ του Στ. Λούις οι οποίοι υποστηρίζουν την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.