ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ανακοινώνει νέα αύξηση επιτοκίων, αλλά με… φως στο τούνελ

08:07 - 15 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ανακοινώνει νέα αύξηση επιτοκίων, αλλά με… φως στο τούνελ
Την πιο πρόσφατη απόφασή της σχετικά με την πορεία των επιτοκίων ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη (15/6) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης να είναι ευρέως αναμενόμενη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επιμείνει ότι όλες οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτώνται αυστηρά από τα μακροοικονομικά δεδομένα, καθώς η αβεβαιότητα επιβαρύνει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τη νέα αύξηση που θα φτάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου, παρόλα αυτά, αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ…

Δύο… καλοκαιρινές αυξήσεις «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Με τη νέα αύξηση να θεωρείται δεδομένη, το βασικό ερώτημα για τις αγορές είναι πόσες ακόμη θα ακολουθήσουν.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο, έπειτα από αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης.

Και οι 59 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters θεωρούν ότι σήμερα θα ανακοινωθεί άλλη μια αύξηση ενός τετάρτου της εκατοστιαίας μονάδας, ενώ τα τρία τέταρτα αυτών, 43 από τους 59, προέβλεψαν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μια στάση που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από τη δημοσκόπηση του Μαΐου. Αυτό θα οδηγήσει σε τερματικό επιτόκιο 3,75%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Αχνοφαίνεται το τέλος της νομισματικής σύσφιξης;

Πάντως, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Μάιο και η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε ύφεση, ενισχύεται το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα ο ταχύτερος κύκλος πεζοπορίας στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ.

«Όλα τελικά πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για την ΕΚΤ», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management, Φρεντερίκ Ντουκροζέτ.

Παρόλα αυτά, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί μεν, αλλά να κυμαίνεται δε στο 6,1%, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% και τον δομικό πληθωρισμό, που αφαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, που την «καίει» στο 5,3%, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

«Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι εξετάζει τον δομικό πληθωρισμό και αν αρχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση. Από αυτή την άποψη, τα τελευταία στοιχεία ήταν πολύ ενθαρρυντικά», επεσήμανε ο αναλυτής στρατηγικής της HSBC, Κρις Άτφιλντ.

Ο Φλάβιο Καρπεντσάνο, διευθυντής επενδύσεων στην Capital Group, δήλωσε ότι μια αποδυνάμωση της οικονομίας στην Ευρώπη θα περιόριζε το περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, «γεράκια» όπως ο Γερμανός Γιόακιμ Νάγκελ κρατούν στο τραπέζι αυξήσεις και πέρα από το καλοκαίρι.

«Από τη σημερινή σκοπιά, εξακολουθούν να είναι απαραίτητες αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων. Για μένα δεν είναι σίγουρο ότι το καλοκαίρι θα φτάσουμε στο peak των επιτοκίων. Οι υποκείμενες πιέσεις τιμών είναι επίσης πολύ υψηλές και μέχρι στιγμής δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης», είχε πει, πριν, βέβαια, ανακοινωθούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος: «Περιμένω σήμερα ότι θα φτάσουμε στην κορύφωση των επιτοκίων το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στο μεταξύ, έχουμε τρία πιθανά Διοικητικά Συμβούλια είτε για συνέχιση της πολιτικής των αυξήσεων είτε για παύση».

Πάντως, ο Μαρκ Γουόλ, αναλυτής της Deutsche Bank, αναμένει ανοδική κίνηση του πληθωρισμού το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβρη για σαφείς αποδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνεται αρκετά ώστε να σταματήσει ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων.

Το ενδιαφέρον – ξανά – στα λόγια της Λαγκάρντ

Για άλλη μια συνεδρίαση, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στον τόνο που θα χρησιμοποιήσει η Λαγκάρντ μετά τις ανακοινώσεις. Η πρόεδρος της ΕΚΤ συνηθίζει να χρησιμοποιεί προσεκτικά την κάθε λέξη και για άλλη μια φορά αναμένεται να ενισχύσει το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν σε επίπεδα επαρκή για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει το Reuters, θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτική για να κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές της ΕΚΤ χωρίς να ακούγεται υπερβολικά επιπόλαια.

«Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι δείκτες των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν υψηλοί και, παρόλο που ορισμένοι δείχνουν σημάδια μετριοπάθειας, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», επεσήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις της.

Πώς θα κινηθούν οι προβλέψεις

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Γερμανία έσυρε το μπλοκ σε ύφεση που πολλοί περίμεναν ότι είχε αποφύγει το πρώτο τρίμηνο και οι προοπτικές εξασθενούν, επομένως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα μειώσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 2,1% για το 2025, θέτοντας την στο στόχο της για 2%.

Υπό κανονικές συνθήκες, πριν επικεντρωθεί περισσότερο στον τρέχοντα πληθωρισμό, μια τέτοια αναθεώρηση θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης.

«Εάν η πρόβλεψη υποχωρήσει στο 2%, νομίζω ότι οι αγορές θα το δουν ως σημάδι ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την τελική της αύξηση την Πέμπτη», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Πιτ Κρίστιανσεν.

Ο συσχετισμός με τη Federal Reserve

H Federal Reserve αποφάσισε στη συνεδρίαση του Ιουνίου να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, πριν προχωρήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε άλλες δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μια παύση της Fed κανονικά θα ήταν… πονοκέφαλος για την ΕΚΤ, επισημαίνει το Reuters, αλλά είναι το λιγότερο πρόβλημα σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, καθώς η ΕΚΤ ξεκίνησε αργότερα και εκτιμάται ότι θα τον ολοκληρώσει σύντομα.

Ένα ράλι του ευρώ που μειώνει τη δραστηριότητα θα ήταν ακόμη ευπρόσδεκτο από την ΕΚΤ δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε ο Ντουκροζέτ.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι μειώσεις επιτοκίων που οι έμποροι περιμένουν το επόμενο έτος. Αν, όμως, η Fed μειώσει τα επιτόκια λόγω ύφεσης, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσει και τη δική της στάση, μελετώντας τις συνέπειες στην οικονομία του μπλοκ.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.