ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ύφεση η Βρετανία εάν τα επιτόκια φτάσουν το 6%

11:09 - 17 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Σε ύφεση η Βρετανία εάν τα επιτόκια φτάσουν το 6%
Αντιμέτωπη με μια ύφεση βρίσκεται η οικονομία της Βρετανίας, καθώς και με σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, εάν τα επιτόκια φθάσουν στο επίπεδο του 6%, σύμφωνα με όσα τονίζουν οικονομολόγοι στο Bloomberg.

Αν και οι προοπτικές ανάπτυξης αναβαθμίστηκαν πρόσφατα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προκαλέσει ύφεση για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνεται πιο αργά από τις προβλέψεις.

Οι αγορές αναμένουν άλλη μια αύξηση κατά 1/4 της μονάδας την επόμενη εβδομάδα στο 4,75% και ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 5,75% ή ενδεχομένως και το 6% το επόμενο έτος. Αυτό θα ήταν υψηλό 22 ετών και θα πρόσθετε 250 λίρες (321 δολάρια) το μήνα στη μέση πληρωμή του στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με το Ίδρυμα Resolution Foundation - πέντε φορές περισσότερο από την εξοικονόμηση από την πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας.

Ο Νιλ Χάτσον, αναλυτής της αγοράς ακινήτων στην BuiltPlace, υπολόγισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξοδεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους για το κόστος των ενυπόθηκων δανείων, από 17% το 2020, με επιτόκια στο 6%. Για όσους πρέπει να υποθηκεύσουν με τα υψηλότερα επιτόκια, ή για όσους έχουν συμβάσεις tracker, η κρίση του κόστους ζωής θα είναι πιο σοβαρή από ό,τι κατά τη διάρκεια του σοκ των τιμών της ενέργειας.

«Αν η Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια όσο περιμένουν οι αγορές, θα υπάρξει ύφεση», δήλωσε ο Gerard Lyons, επικεφαλής οικονομολόγος της Netwealth.

Ο Έρικ Μπρίτον, διευθύνων σύμβουλος της Fathom Consulting, συμφώνησε: «Η ύφεση είναι προ των πυλών αν τα επιτόκια φτάσουν το 6%».


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.