ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις 11.402 λίρες/$483

12:58 - 20 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Τουρκία: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις 11.402 λίρες/$483
Η Τουρκία αύξησε τον κατώτατο μισθό για δεύτερη φορά, κατά 34%, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές θα εντείνει τις πληθωριστικές τάσεις, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των νέων «εκλεκτών» της οικονομίας, του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισικάν ανακοίνωσε στα κανάλια ότι με τη νέα αύξηση ο μισθός θα αυξηθεί στις 11.402 λίρες ή 483 δολάρια και η αύξηση θα ενεργοποιηθεί από το β' εξάμηνο του 2023, δηλαδή από την 1η Ιουλίου.

Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί ένα μέρος της αγοραστικής δύναμη των εργαζομένων, αφού πάνω από 1/3 εργαζόμενους στην Τουρκία, αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Από την άλλη βέβαια, ελλοχεύει ο κίδυνος να ενισχυθεί ξανά ο πληθωρισμός που έχει φτάσει σε διψήφια νούμερα στη γείτονα χώρα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεσμεύετα να τον επαναφέρει σε μονοψήφια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε πρόσωπα με εμπειρία στα οικονομικά της χώρας, με τον Μεχμέτ Σιμσέκ, νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, να δηλώνει ότι θα υιοθετήσει «ορθόδοξες» πολιτικές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Από την άλλη, στην κεντρική τράπεζα, τοποθετήθηκε στη Διοίκηση η Χαφίζε Γκάγιε Ερκάν και αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 20% από το 8,50% που βρίσκεται επί του παρόντος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας βρίσκεται στο 39,6%, ενώ πέρυσι «εκτοξέυτηκε» στο 85,5%.

Μέχρι στιγμής, ο Τούρκος Προέδρος είχε επιβάλει στην κεντρική τράπεζα να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οδηγώντας τη λίρα σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.