ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Τα «γεράκια» της ΕΚΤ ζητούν ταχύτερη συρρίκνωση ισολογισμού

09:24 - 28 Ιουν 2023 | Ειδήσεις
Bloomberg: Τα «γεράκια» της ΕΚΤ ζητούν ταχύτερη συρρίκνωση ισολογισμού
Τους τρόπους και τις επιλογές που έχουν προκειμένου να μειώσουν τα ομόλογα αξίας πέντε εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ εξετάζουν τα «γεράκια» της τράπεζας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ανοικτοί στο ενδεχόμενο πωλήσεων τίτλων από το χαρτοφυλάκιο ως συμπλήρωμα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο άλλοι θα προτιμούσαν να καταργήσουν σταδιακά τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων, ενώ άρχισε να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της τον Μάρτιο, επιτρέποντας κατά μέσο όρο 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα να λήγουν, αντί να επανεπενδύονται όπως πριν. Θα σταματήσει πλήρως τις επανεπενδύσεις τον επόμενο μήνα. 

Μεγαλύτερη μείωση προήλθε από την αποπληρωμή της φθηνής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που παρείχαν οι αξιωματούχοι στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι δήλωσαν όσοι μίλησαν στο Bloomberg 

Μόνο αυτή την εβδομάδα, περισσότερα από 500 δισ. ευρώ πρόκειται να επιστραφούν, κυρίως καθώς λήγει ένα μεγάλο μέρος των σχετικών δανείων.

Οι ενεργές πωλήσεις τίτλων από το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) των 3,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσαν να είναι ένα λογικό επόμενο βήμα μετά την πλήρη αποπληρωμή αυτών των λεγόμενων δανείων TLTRO στα τέλη του 2024, είπε μία εκ των πηγών.

Μερικοί εξ όσων μίλησαν στο Bloomberg είπαν ότι εξακολουθεί να είναι μια πιο ελκυστική επιλογή να πουληθούν ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP παρά να μειωθεί ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο πανδημίας (γνωστό ως PEPP) ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.