ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο διατροφικός εκβιασμός της Ρωσίας «ταλανίζει» την ΕΕ

08:21 - 18 Ιουλ 2023 | Ειδήσεις
Ο διατροφικός εκβιασμός της Ρωσίας «ταλανίζει» την ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ επιτίθενται στη Ρωσία μετά την απόφασή της για τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά που "κόβει" μία βασική εμπορική οδό από την Ουκρανία και κινδυνεύει να βυθίσει σε αβεβαιότητα τις εξαγωγές καλλιεργειών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την κίνηση της Ρωσίας «κακό μήνυμα» για τον κόσμο.

Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας Krisjanis Karins μίλησε από τη μεριά του στο Bloomberg για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα για τέτοιου είδους ζητήματα. «Είναι σαν τον κλέφτη που σου κλέβει την τηλεόραση και μετά σε αφήνει να την δεις μερικές φορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Karins είπε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει στην ασφαλή διαμετακόμιση εμπορευμάτων.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους μεταφορείς δημητριακών και φυτικών ελαίων στον κόσμο και η κίνηση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία έρχεται καθώς ξεκινά η επόμενη συγκομιδή της χώρας.

Η συμφωνία — με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας — εξασφάλισε μέχρι χθες την ασφαλή διέλευση σχεδόν 33 εκατομμυρίων τόνων εξαγωγών καλλιεργειών μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τότε που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η ΕΕ μιλά για καθαρό εκβιασμό από τη μεριά της Ρωσίας που θέτει βέβαια σε κίνδυνο τη διατροφική αλυσίδα και απειλεί με ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως και κυρίως τις χώρες της Αφρικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.