ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

15:15 - 06 Σεπ 2023 | Ειδήσεις
ΟΟΣΑ: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια
«Σήμα» ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την αυστηρή νομισματική πολιτική της προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, έστειλε ο ΟΟΣΑ σε νέα του έρευνα.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο εγκαίρως, ώστε να αποτρέψει τον τρέχοντα υψηλό πληθωρισμό από το να παγιωθεί στις προσδοκίες», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

«Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε μια βιώσιμη πορεία προς τον στόχο του 2%».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, διασφαλίζοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα θερμάνει υπερβολικά την οικονομία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό θα απαιτούσε καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης για την ενέργεια και προσαρμογή των δαπανών από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις δεν ανεβάζουν τον πληθωρισμό.

401719181

Παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ ενισχύουν τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω της αγοράς ακινήτων, καθώς το αυξανόμενο ποσοστό των ενυπόθηκων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στη ζώνη του ευρώ καθιστά πιο ευάλωτα τα νοικοκυριά.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο ουσιαστική διόρθωση των τιμών των κατοικιών. Προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά τα οικιστικά ακίνητα και ενδεχομένως να θεσπίσουν μέτρα για την αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων που κατέχουν οι τράπεζες και την αυστηροποίηση των ελέγχων δανεισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.