ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Νέα αύξηση «μαμούθ» στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα

14:44 - 21 Σεπ 2023 | Ειδήσεις
Τουρκία: Νέα αύξηση «μαμούθ» στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα
Κατά 500 μονάδες βάσης, ήτοι 5%, αύξησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το βασικό της επιτόκιο, που πλέον κυμαίνεται στο 30%. Πρόκειται για το δεύτερο διαδοχικό μήνα επιθετικής σύσφιξης, με τον πρόεδρο Ερντογάν να αλλάζει άρδην τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εξαιρετικά «χαλαρή».

Η αρμόδια επιτροπή της κεντρικής τράπεζας επανέλαβε την πρόθεσή της να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, όπως απαιτείται για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που «εκτινάχθηκε» σχεδόν στο 59% τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο το επόμενο έτος.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 27,5% έως 31%.

Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Ερντογάν διόρισε την πρώην τραπεζίτη της Wall Street, Hafize Gaye Erkan, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο, καθώς οι αρχές αντιμετώπιζαν μια οικονομία που ταλαιπωρήθηκε από τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Προηγουμένως ο Ερντογάν υποστήριζε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος προκάλεσε νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 και ώθησε τον πληθωρισμό πάνω από το 85% πέρυσι. Εν μέρει λόγω της υποτίμησης της λίρας, ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή φαίνεται να αυξάνεται σε περίπου 60% μέχρι το τέλος του έτους.

Έπειτα από τη νέα αύξηση των επιτοκίων, η τουρκική λίρα υποχωρεί ελαφρά στις 27,06 λίρες έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται κατά 0,3%. Η λίρα έχει καταγράψει πτώση 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.