ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Τα τρία σενάρια για τη Μέση Ανατολή Κύριο

16:39 - 10 Οκτ 2023 | Ειδήσεις
UBS: Τα τρία σενάρια για τη Μέση Ανατολή
Τα τρία επικρατέστερα σενάρια στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αλλά και την ισραηλινή απάντηση, αναλύει σε σχετική έκθεσή της η ελβετική τράπεζα, UBS.

Χαρακτηρίζοντας την παρούσα γεωπολιτική αναταραχή ως την πιο σοβαρή διασυνοριακή επίθεση της δεκαετίας, η τράπεζα προβλέπει ότι το σενάριο της αποκλιμάκωσης, το σενάριο της περιορισμένης αντιπαράθεσης και τέλος το σενάριο της περιφερειακής κλιμάκωσης είναι -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- τα επικρατέστερα.

Σενάριο πρώτο: Αποκλιμάκωση

Το καλύτερο αποτέλεσμα, από ανθρωπιστική πλευρά, θα ήταν η ταχεία παύση των σημερινών εχθροπραξιών. Τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου στις αγορές τείνουν να εξασθενούν γρήγορα και πιθανότατα θα το έκαναν σε περίπτωση ταχείας αποκλιμάκωσης.

Σενάριο δεύτερο: Περιορισμένη αντιπαράθεση

Η επίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο παρατεταμένη, αλλά παραμένει περιορισμένη σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να εξασθενίσει σταδιακά σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αλλά με τη δυνατότητα για μακροχρόνιες επιπτώσεις στις τοπικές αγορές και περιουσιακά στοιχεία.

Σενάριο τρίτο: Περιφερειακή κλιμάκωση

Το τελευταίο και πιο αρνητικό σενάριο σημειώνει ότι η επίθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και να προσελκύσει άλλες χώρες, με την πιθανότητα μεγαλύτερης διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.