ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιος φόρος στους δισεκατομμυριούχους θα απέφερε $250 δισ. ετησίως Κύριο

13:11 - 23 Οκτ 2023 | Ειδήσεις
Παγκόσμιος φόρος στους δισεκατομμυριούχους θα απέφερε $250 δισ. ετησίως
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στην προσπάθεια για καταστολή της φοροδιαφυγής διεθνώς, επιβάλλοντας έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, ο οποίος θα μπορούσε να συγκεντρώσει 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ.

Εάν επιβληθεί, το ποσό θα ισοδυναμούσε μόνο με το 2% του πλούτου των σχεδόν 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν οι 2.700 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, επεσήμανε  η ερευνητική ομάδα.

Επί του παρόντος, ο πραγματικός φόρος φυσικών προσώπων των δισεκατομμυριούχων είναι συχνά πολύ μικρότερος από ό,τι πληρώνουν άλλοι φορολογούμενοι με σαφώς λιγότερα εισοδήματα, επειδή μπορούν να κρύψουν  τον πλούτο τους σε εταιρείες-κέλυφος που τους προστατεύουν από το φόρο εισοδήματος, ανέφερε ο όμιλος στην Έκθεση Παγκόσμιας Φοροδιαφυγής 2024.

«Κατά την άποψή μας, αυτό είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί γιατί κινδυνεύει να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των φορολογικών συστημάτων και την κοινωνική αποδοχή της φορολογίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Γκάμπριελ Ζούκμαν.

Παγκόσμια… χαλαρότητα

Ο προσωπικός φόρος δισεκατομμυριούχων στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι είναι κοντά στο 0,5% και είναι μηδενικός στη Γαλλία, χώρες με κατά τα άλλα υψηλή φορολογία, εκτιμά το Παρατηρητήριο.

Η αυξανόμενη ανισότητα πλούτου σε ορισμένες χώρες ενισχύει τις πιέσεις οι πλουσιότεροι πολίτες να επωμιστούν περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση, καθώς τα δημόσια οικονομικά αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού, τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την κλιματική μετάβαση και το χρέος που άφησε ο COVID.

Ο προϋπολογισμός του 2024 του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιελάμβανε σχέδια για έναν ελάχιστο φόρο 25% για το πλουσιότερο 0,01%, αλλά αυτή η πρόταση έκτοτε απορρίφθηκε, λόγω ανησυχίας για την οικονομική υγεία του κράτους.

Αν και μια συντονισμένη διεθνής προσπάθεια για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, το Παρατηρητήριο επεσήμανε το παράδειγμα της επιτυχίας των κυβερνήσεων σε όλα εκτός από τον τερματισμό του τραπεζικού απορρήτου και τη μείωση των ευκαιριών για τις πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Η σειρά των δισεκατομμυριούχων

Η έναρξη του 2018 της αυτόματης κοινής χρήσης πληροφοριών για λογαριασμούς μείωσε το ποσό του πλούτου που κατέχεται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους κατά τρεις φορές, εκτιμά το Παρατηρητήριο.

Μια συμφωνία του 2021 μεταξύ 140 χωρών θα περιορίσει το περιθώριο των πολυεθνικών να μειώσουν τους φόρους δεσμεύοντας κέρδη σε χώρες με χαμηλό φόρο, θέτοντας ένα παγκόσμιο κατώτατο όριο 15% στη φορολογία των επιχειρήσεων από το επόμενο έτος.

«Κάτι που πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο, τώρα ξέρουμε ότι μπορεί πραγματικά να γίνει», είπε ο Ζούκμαν. «Το λογικό επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστεί αυτή η λογική στους δισεκατομμυριούχους και όχι μόνο στις πολυεθνικές εταιρείες», συμπλήρωσε.

Ελλείψει ευρείας διεθνούς ώθησης για έναν ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, ο Ζούκμαν είπε ότι ένας «συνασπισμός πρόθυμων χωρών» θα μπορούσε μονομερώς να πρωτοστατήσει.

Αν και το τέλος του τραπεζικού απορρήτου και ο ελάχιστος εταιρικός φόρος έθεσαν τέλος στον ανταγωνισμό δεκαετιών μεταξύ των χωρών σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μείωση των φορολογικών λογαριασμών, αναφέρει η έκθεση.

Για παράδειγμα, οι πλούσιοι διοχετεύουν όλο και περισσότερο τον πλούτο σε ακίνητα αντί για υπεράκτιους λογαριασμούς, ενώ οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κενά στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.