ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με «ζώνη προσγείωσης» το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

20:50 - 09 Νοε 2023 | Ειδήσεις
Με «ζώνη προσγείωσης» το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Μια ισορροπημένη συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ο στόχος της Ευρώπης, όπως σημείωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino Santamaria (σ.σ. η Ισπανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ), μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin που είχε στην ατζέντα το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στη συνέντευξη Tύπου, έκανε λόγο για μια «ζώνη προσγείωσης» (landing zone) σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η «ζώνη προσγείωσης» προβλέπει σταδιακή μείωση του χρέους που δημιουργεί «χώρο» ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί μια μελλοντική κρίση και κίνητρα για μεταρρυθμίσεις σε τομείς ενδιαφέροντος της Ευρώπης. Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει, ένα «τελευταίο μίλι», αλλά βλέπουμε το τέλος του δρόμου, υποστήριξε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί φέτος, αν και σημείωσε ότι «τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα», δήλωση ενδεικτική των σημαντικών διαφορών που παραμένουν μεταξύ των χωρών.

Ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθεί η τεχνική δουλειά τις επόμενες ημέρες, με στόχο να γίνει ένα έκτακτο Ecofin στα τέλη Νοεμβρίου. Σκοπός είναι να καταστεί εφικτό να κλείσει η συμφωνία στη συνεδρίαση του οργάνου τον Δεκέμβριο.

Ο Β. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η πρόταση για «ζώνη προσγείωσης» διαφυλάσσει το πνεύμα της αρχικής πρότασης της Κομισιόν. Όλα εξαρτώνται στη «βαθμονόμηση» των επιμέρους ρυθμίσεων.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η βάση της πρότασης έχει να κάνει με τα μακροπρόθεσμα πλάνα δαπανών της κάθε χώρας. Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για ισορροπία μεταξύ μείωσης χρέους και ελλείμματος αλλά και την ανάπτυξη και την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της Ευρώπης.

Το αίτημα της Ελλάδας

«Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα την δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.