ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρρικνώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ

23:21 - 13 Νοε 2023 | Ειδήσεις
Συρρικνώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (13/11) ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα έσοδα ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα χάρη στις καθυστερημένες πληρωμές φόρων από πληγείσες περιοχές, κάτι που βοήθησε στην αντιστάθμιση του ταχέως αυξανόμενου κόστους των τόκων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το έλλειμμα για τον πρώτο μήνα του δημοσιονομικού 2024 μειώθηκε κατά 24% στα 67 δισ. δολάρια έναντι 88 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για το μικρότερο έλλειμμα Οκτωβρίου από το 2017. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν υπολογίσει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στα 65 δισ. δολάρια.

Τα ομοσπονδιακά έσοδα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 27% στα 403 δισ. δολάρια, λόγω των πληρωμών φόρων από την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες που είχαν λάβει παράταση στις ετήσιες προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων λόγω των φυσικών καταστροφών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση κατά 70% στους μη παρακρατούμενους φόρους από φυσικά πρόσωπα και σε αύξηση 170% στις εισπράξεις από εταιρικούς φόρους.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 16% στα 470 δισ. δολάρια, με τα 41 δισ. δολάρια ετήσια αύξηση στις πληρωμές τόκων για το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης να αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της καθαρής αύξησης των 64 δισ. δολαρίων. Το κόστος των τόκων έχει αυξηθεί από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Federal Reserve ξεκίνησε την επιθετική εκστρατεία της για τον περιορισμό του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να έχει «εκτιναχθεί» κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.