ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο-Επιβραδύνει η ιδιωτική κατανάλωση

10:45 - 24 Νοε 2023 | Ειδήσεις
Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο-Επιβραδύνει η ιδιωτική κατανάλωση
Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να χωλαίνει. Η δεύτερη εκτίμηση για το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο επιβεβαίωσε τη μικρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς διαμορφώθηκε στο -0,1% σε τριμηνιαία βάση, από +0,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%.

Η γερμανική οικονομία παραμένει στάσιμη. Στην πραγματικότητα, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, το γερμανικό ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο μόνο σε δύο από τα τελευταία έξι τρίμηνα. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η οικονομία παραμένει επί του παρόντος ελάχιστα πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδό της περισσότερα από τρία χρόνια αργότερα.

Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο (-0,3% σε τριμηνιαία βάση), η κρατική κατανάλωση (+0,2% σε τριμηνιαία βάση) και οι επενδύσεις (+1,1% σε τριμηνιαία βάση) στήριξαν την οικονομική δραστηριότητα.

Η γερμανική οικονομία παραμένει ο «ασθενής» της Ευρώπης, καθώς είναι η  μόνη μεγάλη οικονομία που προβλέπεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συρρικνωθεί φέτος.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας και την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη που συνεχίζουν να πλήττουν την παραγωγική της βάση, ενώ και τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν τη ζήτηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.