ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τα κέρδη πάνω απ'το κλίμα»: Η...συνταγή Τραμπ για να επανεκλεγεί

18:52 - 26 Νοε 2023 | Ειδήσεις
«Τα κέρδη πάνω απ'το κλίμα»: Η...συνταγή Τραμπ για να επανεκλεγεί
O Ντόναλντ Τραμπ και ο... μηχανισμός του φουλάρουν τις μηχανές ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, σε περίπου ένα χρόνο. Μία από τις μεγάλες «απειλές» σε περίπτωση επανεκλογής του αποτελεί ασφαλώς η στάση του απέναντι στην κλιματική κρίση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της εκστρατείας και σύμβουλοι του πρώην προέδρου δηλώνουν, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι θα επιδιώξει να αναθεωρήσει ριζικά την πολιτική των ΗΠΑ με στόχο να «μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων» κατά τη δεύτερη θητεία.

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στο νόμο IRA, τον οποίο περιέγραψε ως τη «μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην ιστορία» ή την αντιπάθειά του στην πράσινη ενέργεια. Έχει καταδικάσει τις πολιτικές του διαδόχου του για το κλίμα, οι οποίες όπως υποστηρίζει, αύξησαν την τιμή της βενζίνης και «διακυβεύτηκε το επίτευγμα του να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ». «Την πρώτη ημέρα μιας δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να αποσύρει όλους τους κανονισμούς που σκοτώνουν την εργασία και τη βιομηχανία», δήλωσε η Κάρλα Σαντς, σύμβουλος του και αντιπρόεδρος του Κέντρου Ενέργειας.

Κίνδυνος αποχώρησης των ΗΠΑ

Ο Ντέιβιντ Μπανκς, πρώην σύμβουλος του Τραμπ που εργάστηκε για το «όραμα για ενεργειακή κυριαρχία»,  θεωρεί πολύ πιθανό να αποσύρει ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως έκανε το 2017. Ο Μπάιντεν. είχε προσχωρήσει και πάλι στη συμφωνία από την  πρώτη ημέρα της θητείας του. Κίνα και ΗΠΑ, αποτελούν τους δυο μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη. Πρόσφατα ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα Τζόν Κέρι και ο Κινέζος ομόλογος του συμφώνησαν σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή, ενόψει της COP28. Και αυτή η προσέγγιση, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Τα κέρδη υπεράνω

Σύμφωνα με τον Μπανκς, ο Τραμπ παραμένει «σκεπτικιστής για το κλίμα», καθώς θέτει ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα. Με τις δημοσκοπήσεις να τον  δείχνουν πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - και πρόσφατα να ξεπερνά τον Μπάιντεν σε ορισμένες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο - οι συντηρητικοί επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μιας σειράς πολιτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα. Το σχέδιο της ομάδας Τραμπ είναι να καταργήσει τα πρωτόκολλα  οικονομίας καυσίμου για τα αυτοκίνητα και «να τερματίσει τον πόλεμο κατά της αμερικανικής ενέργειας» που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου.Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπάρχουν πάντως και αντίθετες εκτιμήσεις. Ο πρώην υπουργός ενέργειας Νταν Μπρούγετ, είπε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο μετριοπαθής από ότι φοβούνται ορισμένοι ακτιβιστές, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πιθανότατα θα αναγνωρίσει ότι τα «καλά» τμήματα του IRA θα πρέπει να διατηρηθούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.