ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου, εν μέσω αντιδικιών ΗΠΑ-Ιράν

12:14 - 26 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου, εν μέσω αντιδικιών ΗΠΑ-Ιράν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει να πολεμά στη Γάζα μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς, αψηφώντας τις παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός εν μέσω ανησυχιών ότι η σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιράν να επιτίθενται ξανά μεταξύ τους.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα τη Δευτέρα, είπε ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει και απέρριψε πληροφορίες μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνησή του μπορεί να ζητήσει παύση των μαχών.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα πετύχει να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους του που κρατούνται από τη Χαμάς χωρίς να ασκήσει στρατιωτική πίεση.

Σε ένα άρθρο στη Wall Street Journal τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου επανέλαβε τρεις προϋποθέσεις για την ειρήνη: η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί.

Το Ισραήλ δέχεται, πάντως, πιέσεις από τον στενότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να μετατοπίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα σε φάση χαμηλότερης έντασης και να μειώσει τους θανάτους αμάχων.

Σχεδόν 20.700 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 250 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.

ΗΠΑ εναντίον Ιράν

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν δεχθεί επίθεση από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, λόγω της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην τελευταία σύγκρουση, ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε αντίποινα αεροπορικών επιδρομών τη Δευτέρα στο Ιράκ μετά από επίθεση που δέχθηκαν από μαχητές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν σε βάση τους στο Ερμπίλ.

Οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν "ορισμένους μαχητές της Hezbollah" και κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, δήλωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Η Χεζμπολάχ έχει βαθείς δεσμούς με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη παλαιστινιακή φατρία που υποστηρίζεται από το Ιράν.

"Αυτές οι επιθέσεις έχουν σκοπό να λογοδοτήσουν εκείνα τα στοιχεία που ευθύνονται άμεσα για επιθέσεις κατά των δυνάμεων του συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία και να υποβαθμίσουν την ικανότητά τους να συνεχίσουν τις επιθέσεις. Θα προστατεύουμε πάντα τις δυνάμεις μας", δήλωσε ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. μία δήλωση.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 100 φορές στο Ιράκ και τη Συρία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο, συνήθως με ένα μείγμα ρουκετών και μονόδρομων επιθετικών drones.

Η Ουάσιγκτον πίεζε επί εβδομάδες το Ισραήλ να λάβει περαιτέρω μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά των αμάχων ορίζοντας ασφαλείς περιοχές και καθαρίζοντας ανθρωπιστικές διαδρομές για να διαφύγουν οι άνθρωποι. Όμως ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται και οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν ενταθεί.

«Έχει απομείνει τόσο λίγος χώρος εδώ στη Ράφα που οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν πού θα πάνε και είναι πραγματικά σαν να μετακινούνται άνθρωποι γύρω από μια ανθρώπινη σκακιέρα επειδή υπάρχει διαταγή εκκένωσης κάπου», δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα.

Περισσότερες αεροπορικές επιδρομές

Νωρίς την Τρίτη, Παλαιστίνιοι κάτοικοι ανέφεραν αρκετές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη συνοικία Αλ-Αμάλ στο Χαν Γιουνίς.

Το βράδυ της Κυριακής, οι Παλαιστίνιοι θρήνησαν περισσότερους από 100 ανθρώπους σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Αυτή ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες νύχτες στη μάχη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.