ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας θα μπορούσε να... συντρίψει τις ΗΠΑ

15:56 - 26 Δεκ 2023 | Ειδήσεις
H στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας θα μπορούσε να... συντρίψει τις ΗΠΑ
Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, οι συγκρούσεις φουντώνουν σε όλο τον κόσμο και η Ρωσία με την Κίνα γίνονται όλο και πιο επιθετικές στην κοινή φιλοδοξία τους να ανατρέψουν τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.

Οι ηγέτες τους, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια αστάθεια για να βλάψουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, σημειώνουν αναλυτές.

«Είναι σαφές ότι τα δύο κράτη βλέπουν τους εαυτούς τους ως στρατιωτικούς εταίρους και ότι αυτή η εταιρική σχέση γίνεται βαθύτερη, ακόμη και αν δεν είναι μια επίσημη συμμαχία με τη δυτική έννοια», δήλωσε στο Business Insider ο Jonathan Ward, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Atlas.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Κίνα έχει παράσχει στη Ρωσία ζωτική οικονομική και διπλωματική υποστήριξη στην απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν παράσχει δισεκατομμύρια σε βοήθεια στο Κίεβο.

Στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ευθυγραμμιστεί με το Ιράν και επέκριναν τις επιθέσεις του Ισραήλ στη. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Η Κίνα, λένε οι ειδικοί, πιθανότατα παρακολουθεί προσεκτικά την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία για το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος εάν ενεργήσει σύμφωνα με τα σχέδια για την κατάληψη του ελέγχου της Ταϊβάν.

Ταυτόχρονα, η Κίνα και η Ρωσία συντονίζουν όλο και περισσότερο τους στρατιωτικούς τους πόρους.

«Η ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού Ρωσίας-Κίνας για μια νέα εποχή αφορούσε πάντα τη στρατιωτική ισχύ», δήλωσε ο Ward.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα έχουν ξεκινήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, η Ρωσία έχει παραδώσει στην Κίνα τεχνολογία υποβρυχίων που θα μπορούσε να της δώσει το πλεονέκτημα σε έναν πόλεμο με τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και οι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη όπλων υψηλής τεχνολογίας, δήλωσε ο Πούτιν τον Νοέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 26 Δεκ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.