ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρρικνώθηκε περαιτέρω η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη- «Καμπανάκι» ύφεσης

14:37 - 04 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Συρρικνώθηκε περαιτέρω η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη- «Καμπανάκι» ύφεσης
Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης συνεχίστηκε στο τέλος του 2023 λόγω της επίμονης ύφεσης στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, σημάδι ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, ο Composite Purchasing Managers' Index (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός μετρητής της συνολικής οικονομικής υγείας, αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο στο 47,6 του Νοεμβρίου μετά από μια προκαταρκτική εκτίμηση για 47,0, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για έβδομο μήνα.

Αυτό δείχνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε άνοδο έως και υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 από το 48,7 του Νοεμβρίου.

«Δεν είμαστε ακόμα σε περιοχή ύφεσης για τις υπηρεσίες, αλλά το κλίμα απέχει πολύ από το να είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη. Υπάρχει έλλειψη σαφών ενδείξεων που υποδηλώνουν επικείμενη επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

«Ο Composite PMI...κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης για την ευρωζώνη», πρόσθεσε λέγοντας ότι η οικονομική του μοντελοποίηση προβλέπει συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.

Αν και η κάμψη της ζήτησης για υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρά τον περασμένο μήνα με τον νέο επιχειρηματικό δείκτη να αυξάνεται στο υψηλό πέντε μηνών του 47,1 από 46,7, παρέμεινε κάτω από το 50 για έκτο μήνα.

Ωστόσο, το γενικό κλίμα για το επόμενο έτος βελτιώθηκε, καθώς ο σύνθετος μελλοντικός δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στο υψηλό επτά μηνών του 57,6 από 56,0.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.