ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Μερική συμφωνία για στήριξη της Ουκρανίας το διάστημα 2024-2027

12:28 - 11 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
ΕΕ: Μερική συμφωνία για στήριξη της Ουκρανίας το διάστημα 2024-2027
Το Συμβούλιο της ΕΕ, στη χθεσινή (10/1) του συνεδρίαση, κατέληξε σε μερική συμφωνία για το σχέδιο για τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία» (Ukraine Facility).

Η μερική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη «Διευκόλυνση της Ουκρανίας», χωρίς όμως να εξετάζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει χρηματοδότηση ύψους €50 δισεκατομμυρίων, για την περίοδο 2024-2017 (€17 δισεκατομμύρια ως επιχορηγήσεις και €33 δισεκατομμύρια ως δάνεια), όμως τα τελικά ποσά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να παρέχει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία όσο χρειαστεί. (...) Η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που απαιτούνται για να προχωρήσει στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βινσέν βαν Πέντεγκεμ.

Η μερική συμφωνία διατηρεί τα κύρια δομικά στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής, όπως τους στόχους της διευκόλυνσης και τη δομή της σε τρεις πυλώνες. 

  1. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο με τις προθέσεις της για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει, ως μέρος της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ. 

  1. Η ΕΕ θα παρέχει υποστήριξη με τη μορφή δημοσιονομικών εγγυήσεων, επιχορηγήσεων και δανείων. Μια εγγύηση της Ουκρανίας θα καλύπτει τους κινδύνους των δανείων, εγγυήσεων, μέσων κεφαλαιαγοράς και άλλων μορφών χρηματοδότησης που υποστηρίζουν τους στόχους της Διευκόλυνσης.

  1. Θα παρασχεθεί τεχνική βοήθεια και άλλα υποστηρικτικά μέτρα, ώστε η Ουκρανία να ευθυγραμμιστεί με τους νόμους της ΕΕ και να διεξάγει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.