ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από Ντάιμον και Μπλίνκεν...σε Άλτμαν-Λαγκάρντ: Μερικές κορυφαίες δηλώσεις στο Νταβός

17:39 - 19 Ιαν 2024 | Ειδήσεις
Από Ντάιμον και Μπλίνκεν...σε Άλτμαν-Λαγκάρντ: Μερικές κορυφαίες δηλώσεις στο Νταβός
Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια και οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας ήταν τα βασικά θέματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα. Επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν επίσης το παγκόσμιο εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και το τι μπορεί να συμβεί εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει φέτος στον Λευκό Οίκο. Ακολουθεί μια σύνοψη του ποιος είπε τι:

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during the 54th annual meeting of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 16, 2024. REUTERS/Denis Balibouse

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

Μια όλο και πιο απομονωμένη Ρωσία βασίζεται πλέον στην Κίνα τόσο για στρατιωτικούς όσο και για οικονομικούς σκοπούς, είπε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ρωσία εξαρτάται πλέον από την Κίνα», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο WEF, προσθέτοντας ότι η Ρωσία αποτυγχάνει στους στρατηγικούς της στόχους.

«Είναι πρωτίστως μια στρατιωτική αποτυχία», είπε, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής διατηρήσει την «ελευθερία και την ανεξαρτησία» της στον σχεδόν διετή πόλεμο με τη Μόσχα.

Jamie Dimon, President & CEO,Chairman & CEO JPMorgan Chase, speaking on CNBC's Squawk Box at the World Economic Forum Annual Meeting in Davos, Switzerland on Jan. 17th, 2024.

Τζέιμι Ντάιμον:

Το Bitcoin δεν κάνει τίποτα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμι Ντάιμον. «Το ονομάζω το κατοικίδιο βράχο», δήλωσε στο CNBC στο περιθώριο του WEF στο Νταβός.

Όταν ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για την αλλαγή στάσης του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock Larry Fink σχετικά με το bitcoin -αφού ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο κατέθεσε αίτηση για ένα bitcoin ETF- ο Ντάιμον είπε: «Δεν με ενδιαφέρει. Οπότε, σας παρακαλώ απλά σταματήστε να μιλάτε γι' αυτό».

Ο Ντάιμον μίλησε επίσης για τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρό της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πρέπει να διδάξουμε στο αμερικανικό κοινό ότι πρόκειται για την ελευθερία και τη δημοκρατία για τον ελεύθερο κόσμο και εκεί δίνεται η μάχη», είπε. «Αυτό είναι το: «πρώτα η Αμερική».

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks with CNBC's Andrew Ross Sorkin at the World Economic Forum Annual Meeting in Davos, Switzerland on Jan. 16th, 2024.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

«Ένας άνθρωπος έκλεψε τουλάχιστον 13 χρόνια ειρήνης, αντικαθιστώντας τα με πόνο, οδύνη, πόνο και κρίση που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους συνέδρους σε κεντρική ομιλία στο Νταβός.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενσαρκώνει τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «δεν θα αλλάξει».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατήγγειλε επίσης την αποτυχία των δυτικών συμμάχων να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία. «Είναι σαφής αδυναμία της Δύσης το γεγονός ότι η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη τεθεί υπό παγκόσμιες κυρώσεις, παρόλο που ο Πούτιν είναι ο μόνος τρομοκράτης στον κόσμο που πήρε όμηρο ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Argentina's President Javier Milei delivers a speech at the World Economic Forum (WEF) meeting in Davos on January 17, 2024. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) (Photo by FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Χαβιέρ Μιλέι:

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, αυτοπροσδιοριζόμενος ως «αναρχοκαπιταλιστής», κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς ηγέτες στο Νταβός να απορρίψουν τον σοσιαλισμό.

«Σήμερα, είμαι εδώ για να σας πω ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Μιλέι.

«Και κινδυνεύει επειδή εκείνοι που υποτίθεται ότι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες της Δύσης συνδιαλέγονται με ένα όραμα για τον κόσμο που οδηγεί αναπόφευκτα στον σοσιαλισμό και, ως εκ τούτου, στη φτώχεια», πρόσθεσε.

Sam Altman, CEO of OpenAI, attends the 54th annual meeting of the World Economic Forum, in Davos, Switzerland, January 18, 2024. REUTERS/Denis Balibouse

Σαμ Άλτμαν:

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν μίλησε για τις δυνατότητες της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), λέγοντας: «Θα αλλάξει τον κόσμο πολύ λιγότερο απ' ό,τι όλοι νομίζουμε και θα αλλάξει τις θέσεις εργασίας πολύ λιγότερο απ' ό,τι όλοι νομίζουμε».

Είπε ότι η AGI θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο «αρκετά κοντινό μέλλον», μιλώντας σε μια ιδιωτική συγκέντρωση στο Bloomberg House στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Altman περιέγραψε επίσης την απόλυσή του από την OpenAI ως «άγρια», λέγοντας ότι αισθάνθηκε «σούπερ μπερδεμένος» και ότι ήταν «σούπερ αιφνιδιασμένος».

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης και ο ρόλος της OpenAI στην προστασία ήταν στο επίκεντρο της σύντομης απομάκρυνσης του Άλτμαν από την εταιρεία.

Antony Blinken, U.S. Secretary of State, speaks with CNBC's Andrew Ross Sorkin at the WEF Annual Meeting in Davos, Switzerland on Jan. 16th, 2024.

Άντονι Μπλίνκεν:

Ο Πούτιν «επιτάχυνε σχεδόν όλα όσα προσπάθησε να αποτρέψει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία ήταν μια βαθιά στρατηγική αποτυχία για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και για τη Ρωσία, με πολλούς τρόπους», πρόσθεσε, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ την Τετάρτη.

Ο Μπλίνκεν επέκρινε επίσης την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε αντ' αυτού εκτεταμένες κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

«Ήταν μεγάλο λάθος να διαλυθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Είχαμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε ένα κουτί. Από τότε που σκίστηκε η συμφωνία, ξέφυγε από αυτό το κουτί. Και βρισκόμαστε τώρα σε ένα μέρος όπου δεν θέλαμε να είμαστε», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde attends a session on the closing day of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, on January 19, 2024. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) (Photo by FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Κριστίν Λαγκάρντ:

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει το τρέχον έτος να είναι ένα έτος οικονομικής «μη κανονικότητας», αφού έχει δει την «αρχή της ομαλοποίησης» το 2023.

Μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την Παρασκευή (19/1), είπε ότι η κατανάλωση, το εμπόριο και ο πληθωρισμός άρχισαν να ομαλοποιούνται πέρυσι, μετά από μια περίοδο μετά την πανδημία, την οποία περιέγραψε ως «παράξενη, έκτακτη και δύσκολα αναλύσιμη».

Η πανδημία μείωσε τις καταναλωτικές δαπάνες που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είχαν πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο είχε επίσης διαταραχθεί. Τον Οκτώβριο του 2022, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε το 10,6%, αλλά υποχώρησε το 2023, για να αυξηθεί και πάλι στο 2,9% τον Δεκέμβριο.

Ενώ οι τάσεις αυτές αντιπροσωπεύουν μια «ομαλοποίηση», η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «δεν είναι η κανονικότητα στην οποία οδεύουμε».

France's President Emmanuel Macron attends the 54th annual meeting of the World Economic Forum, in Davos, Switzerland, January 17, 2024. REUTERS/Denis Balibouse

Εμάνουελ Μακρόν:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο διεκδικητική στην παγκόσμια σκηνή ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ φέτος.

«Το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε πιο ορατοί, να καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες, ό,τι κι αν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, σύμφωνα με μετάφραση.

Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι εκλογές για τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Li Qiang, China's premier, delivers a special address on the opening day of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Tuesday, Jan. 16, 2024.

Li Qiang:

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang ζήτησε μεγαλύτερη «συνεργασία στην καινοτομία», κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί καρποί θα πρέπει να ωφελούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της, αντί να γίνονται μέσο για τον περιορισμό ή την ανάσχεση της ανάπτυξης άλλων χωρών», είπε, σύμφωνα με επίσημη μετάφραση των δηλώσεών του.

Ο Λι δεν κατονόμασε χώρες στην ομιλία του, αλλά το Πεκίνο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες που τις εμποδίζουν να αγοράζουν προηγμένη τεχνολογία από αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Λι δήλωσε ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5,2% το 2023. «Κατά την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν καταφύγαμε σε μαζικά κίνητρα. Δεν επιδιώξαμε βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ενώ συσσωρεύαμε μακροπρόθεσμους κινδύνους», πρόσθεσε.

«Ο μεγάλος κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι ότι θα καταλήξουν σε λάθος ατζέντα», είπε.

Israeli President Isaac Herzog gestures as he sits next to a photograph showing 10-month-old baby Kfir Bibas held by Hamas during a session of the World Economic Forum (WEF) meeting in Davos on January 18, 2024.

Ισαάκ Χέρτσογκ:

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ συγκρατεί απειλές στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν το Ισραήλ δεν ήταν εκεί, η Ευρώπη θα ήταν η επόμενη... και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης η επόμενη», δήλωσε απευθυνόμενος στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και της λιβανέζικης φατρίας Χεζμπολάχ.

«Διεξάγουμε έναν πόλεμο για ολόκληρο το σύμπαν, για τον ελεύθερο κόσμο», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός.

Ο Χέρτσογκ καθόταν δίπλα σε μια φωτογραφία του μωρού Kfir Bibas, ενός ομήρου που είχε απαχθεί από τη Χαμάς, ο οποίος έκλεισε το ένα έτος της ηλικίας του την Πέμπτη. «Εδώ, σε αυτή την απίστευτη παγκόσμια σκηνή, καλώ ολόκληρο το σύμπαν να απελευθερώσει τον Kfir Bibas και όλους τους ομήρους που βρίσκονται εκεί», είπε ο Χέρτσογκ.

Iran's Foreign Minister Hossein Amir-Abdollahian speaks during a joint press conference with his Turkish counterpart in Tehran on September 3, 2023.

Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν:

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να «σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα».

Είπε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι η «ρίζα της ανασφάλειας στην περιοχή».

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει, ο Μπάιντεν δεν πρέπει να συνδέσει τη μοίρα τους με την τύχη του Νετανιάχου», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν στο CNBC.

 UBS Chief Executive Sergio Ermotti.

Σέρτζιο Ερμότι:

Ο διευθύνων σύμβουλος UBS Σέρτζιο Ερμότι δήλωσε ότι η επιστροφή του στη θέση του επικεφαλής της τράπεζας πέρυσι ήταν «μια αρκετά σουρεαλιστική εμπειρία», αφού ήταν στο ρόλο αυτό για εννέα χρόνια μεταξύ 2011 και 2020.

Συζητώντας για την εξαγορά της Credit Suisse από την τράπεζα τον Μάρτιο του 2023,  δήλωσε ότι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι «σοκαρίστηκαν αρκετά στον πρώτο γύρο και τώρα αγκαλιάζουν το νέο μοντέλο».

Ο Ερμότι περιέγραψε την περίοδο από τότε που ανέλαβε ως «αρκετά καλή».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:45 - 19 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.