ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Όχι» Νετανιάχου στις προτάσεις Χαμάς για εκεχειρία

22:28 - 07 Φεβ 2024 | Ειδήσεις
«Όχι» Νετανιάχου στις προτάσεις Χαμάς για εκεχειρία
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τους όρους κατάπαυσης πυρός που πρότεινε η Χαμάς, λέγοντας ότι η «καθολική νίκη» στη Γάζα είναι δυνατή σε διάστημα μηνών.

Η αναμενόμενη απάντησή του ακολούθησε μια σειρά από αιτήματα που υπέβαλε η παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών ως απάντηση σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου.

Όπως είπε ο Νετανιάχου, οι διαπραγματεύσεις με την οργάνωση «δεν οδηγούν πουθενά», ενώ χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της ως «περίεργες».

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνουν ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς. «Οι λεονταρισμοί και οι ψευτοπαλικαρισμοί υποδηλώνουν την πρόθεσή του να συνεχίσει τη σύγκρουση στην περιοχή», είπε. «Το κίνημα (Χαμάς) είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις επιλογές».

Οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών, ωστόσο, συνεχίζονται, μεταδίδει το BBC.

Νωρίτερα, Αιγύπτιος αξιωματούχος ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ θα ξεκινήσει «ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων» την Πέμπτη, στο Κάιρο, αποσκοπώντας στην επίτευξη «ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας», όπως και σε μια ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων και Ισραηλινών ομήρων.

Το Κάιρο προτρέπει «τις δύο πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία» ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαβεβαιώνοντας ότι «η Αίγυπτος αναπτύσσει εντατικές και επίμονες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Καλά ενημερωμένη πηγή της Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δέχτηκε αυτό τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, με στόχο «μια εκεχειρία, το τέλος του πολέμου και μια ανταλλαγή κρατουμένων».

Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς είχε δηλώσει ότι η προτεινόμενη νέα εκεχειρία προβλέπει παύση έξι εβδομάδων στις μάχες, ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, καθώς και αύξηση της βοήθειας στη Γάζα. 'Εκτοτε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.