ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινδονησία: Πιλότος και συγκυβερνήτης της Batik Air κοιμήθηκαν...εν πτήσει

19:20 - 09 Μαρ 2024 | Ειδήσεις
Ινδονησία: Πιλότος και συγκυβερνήτης της Batik Air κοιμήθηκαν...εν πτήσει
Ένας πιλότος και ένας συγκυβερνήτης κοιμήθηκαν ταυτόχρονα για περίπου 28 λεπτά κατά τη διάρκεια πτήσης της Batik Air από το νοτιοανατολικό Σουλαουέζι προς την πρωτεύουσα Τζακάρτα στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε προκαταρκτική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών (KNKT).

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από σφάλματα πλοήγησης, αλλά οι 153 επιβάτες του Airbus A320 και οι τέσσερις αεροσυνοδοί δεν έπαθαν απολύτως τίποτα.

Σύμφωνα με το Τimes of India, το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε το Σάββατο (9/3) ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την τοπική αεροπορική εταιρεία Batik Air.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής αερομεταφορών M. Kristi Endah Murni, το υπουργείο Μεταφορών «επιπλήττει έντονα την Batik Air για το περιστατικό», καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον χρόνο ανάπαυσης του πληρώματος των αεροσκαφών τους.

«Θα διενεργήσουμε έρευνα και επανεξέταση της λειτουργίας των νυχτερινών πτήσεων στην Ινδονησία που σχετίζονται με τη διαχείριση του κινδύνου κόπωσης για την Batik Air και όλους τους φορείς εκμετάλλευσης πτήσεων», ανέφερε ο Kristi σε δήλωσή του.

Σε διαθεσιμότητα οι πιλότοι

Οι πιλότοι που ενεπλάκησαν στο περιστατικό της 25ης Ιανουαρίου τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ομίλου Lion Air Group, στον οποίο ανήκει η Batik Air, δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του AFP για σχολιασμό.

Πότε πήρε τους πιλότους ο...ύπνος

Η έκθεση της KNKT, την οποία είδε το AFP την Παρασκευή, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του πρακτορείου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Περίπου μισή ώρα μετά την απογείωση του αεροσκάφους, ο κυβερνήτης ζήτησε άδεια από τον υπαρχηγό του να ξεκουραστεί για λίγο, με το αίτημα να ικανοποιείται.

Στη συνέχεια, ο συγκυβερνήτης ανέλαβε τη διακυβέρνηση του αεροσκάφους, αλλά κατά λάθος αποκοιμήθηκε και αυτός, σύμφωνα με την έκθεση.

Λίγα λεπτά μετά την τελευταία καταγεγραμμένη μετάδοση από τον συγκυβερνήτη, το κέντρο ελέγχου της περιοχής στην Τζακάρτα προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος. Δεν έλαβε καμία απάντηση.

Είκοσι οκτώ λεπτά μετά την τελευταία καταγεγραμμένη μετάδοση, ο πιλότος ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι ο συγκυβερνήτης του κοιμόταν και ότι το αεροσκάφος δεν βρισκόταν στη σωστή πορεία πτήσης.

Αμέσως ξύπνησε τον συνάδελφό του, απάντησε στις κλήσεις από την Τζακάρτα και διόρθωσε την πορεία πτήσης, αναφέρει η έκθεση.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια μετά το περιστατικό.

Οι ερευνητές δεν αναγνώρισαν τους πιλότους, αλλά δήλωσαν ότι ήταν και οι δύο Ινδονήσιοι και ήταν ηλικίας 32 και 28 ετών.

Η KNKT προέτρεψε την Batik Air να διενεργεί τακτικούς ελέγχους στο πιλοτήριο και να διασφαλίζει ότι οι πιλότοι και το πλήρωμα καμπίνας ήταν καλά ξεκούραστοι πριν από τις πτήσεις τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:51 - 09 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.