ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β.Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος DUP

17:12 - 29 Μαρ 2024 | Ειδήσεις
Β.Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ο ηγέτης του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος DUP
Ο Σερ Τζέφρι Ντόναλντσον κατηγορείται, πλέον επισήμως, για «σεξουαλικής φύσης αδικήματα» και παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), του μεγαλύτερου κόμματος των φιλοβρετανών Προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μια 57χρονη έχει, επίσης, κατηγορηθεί, για συνέργεια στα εν λόγω αδικήματα. Οι δύο κατηγορούμενοι προσήχθησαν το πρωί της Πέμπτης (28/3) και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες το βράδυ. Πρόκειται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο τον επόμενο μήνα.

Σε ανακοίνωσή του το DUP αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος του Κόμματος έλαβε επιστολή από τον βουλευτή Σερ Τζέφρι Ντόναλντσον που επιβεβαίωνε ότι κατηγορείται για μια παλαιά υπόθεση και υποδείκνυε ότι παραιτείται από ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, με άμεση ισχύ (της απόφασης).

Σύμφωνα με το καταστατικό του Κόμματος, οι αξιωματούχοι του κόμματος ανέστειλαν την ιδιότητα του μέλους του κόμματος από τον κ. Ντόναλντσον, εν αναμονή της έκβασης της δικαστικής διαδικασίας».

Ο βουλευτής Γκάβιν Ρόμπινσον ορίστηκε προσωρινός ηγέτης του κόμματος.

Ο Ντόναλντσον είχε εκλεγεί ηγέτης του DUP το 2021. Είναι ο μακροβιότερος βουλευτής στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς για πρώτη φορά, εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο το 1997.

Πρόσφατα, οδήγησε το κόμμα του στην κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, τερματίζοντας το διετές «μποϊκοτάζ» των τοπικών θεσμών έναντι της βρετανικής επαρχίας. Το DUP είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις μετά το Brexit είχαν υπονομεύσει τη θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.