Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (12/2) ότι συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ξεκινά άμεσα διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία, αφήνοντας την ΕΕ στο περιθώριο.
Ο Τραμπ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν σύντομα, κατόπιν συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ζελένσκι, αλλά δεν υπήρξε επαφή με κανέναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι χειρότεροι φόβοι των Ευρωπαίων ηγετών, τους οποίους ο Τραμπ άφησε εκτός κάδρου. Από τη μία η ΕΕ δεν έχει ουσιαστική ενημέρωση και από την άλλη είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και να αναλάβει δράση και να πληρώσει για την... επόμενη μέρα.
Με βάση, τα παραπάνω η αντίδραση εκ μέρους της ΕΕ είναι απόλυτα δικαιολογημένη: Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, σε κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την τύχη της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια δίκαιη συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας θα εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη.
«Οι κοινοί μας στόχοι θα πρέπει να είναι να θέσουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης», ανέφεραν επτά ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ισχυρή διατλαντική ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναμένουν να έχουν συζητήσεις για την περαιτέρω πορεία με τους Αμερικανούς συμμάχους τους.
Σκληροί όροι
Οι ΗΠΑ φαίνεται, πάντως, να συζητούν ειρήνη με τον Πούτιν, ικανοποιώντας εκ των προτέρων πολλές από τις αξιώσεις του. Σε μια ομιλία του προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ έθεσε σταθερά όρια στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ωστόσο, υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και επιστροφή στα προ του 2014 σύνορά του δεν είναι ρεαλιστικές. Απέρριψε επίσης την πρόταση να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα για να συμβάλουν στη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός.
Μεγάλο κόστος
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε μία πρώτη του ανάλυση το Bloomberg υπολογίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει $3,1 τρισ. την επόμενη δεκαετία προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Τραμπ για διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία. Είναι προφανές, αναφέρει το πρακτορείο, ότι η προστασία της Ουκρανίας και η επέκταση του στρατού της ίδιας της ΕΕ θα ωθούσε το μπλοκ στο οικονομικό του όριο και θα αποκάλυπτε πολλά σοβαρά προβλήματα που έχουν κρυφτεί... κάτω από το χαλί εδώ και χρόνια.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος