Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Αρχικά, υπήρξε μετάδοση πληροφοριών για το προφίλ και τα κίνητρα του δράστη τα οποία ωστόσο αναιρέθηκαν στη συνέχεια από τις αρχές. Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί ότι ο δράστης ήταν προς απέλαση από το 2020 και ότι είχε ποινικό μητρώο. Εντέλει, αυτές οι πληροφορίες δεν ισχύουν. Ο δράστης είχε λάβει άδεια παραμονής από την πόλη του Μονάχου το 2021, ενώ δεν είχε κινήσει την υποψία των αρχών προηγουμένως. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί νεκροί από το τραγικό συμβάν.
Ακολουθεί η επισκόπηση, βασισμένη στη μετάδοση της ιστοσελίδας της Πρώτης Γερμανικής Τηλεόρασης tagesschau.de
Τι συνέβη
Περίπου στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης (15/2), ένας άνδρας έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων στην πλατεία Stiglmaierplatz του Μονάχου. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, εκείνη την ώρα λάμβανε χώρα εκεί διαδήλωση του συνδικάτου ver.di. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου κινούνταν πίσω από την ομάδα και ένα περιπολικό, στη συνέχεια το προσπέρασε, επιτάχυνε και έπεσε στο πίσω μέρος της ομάδας. Ο υπουργός πρόεδρος της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ μίλησε για «ύποπτη επίθεση» χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το ιστορικό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας, 36 άτομα έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον δύο παλεύουν για τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μονάχου Dieter Reiter (SPD), αρκετοί από τους τραυματίες διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο.
Ο δράστης είχε νόμιμη άδεια διαμονής
Αρχικά δεν ήταν σαφές το καθεστώς διαμονής του δράστη. Την Παρασκευή (14/2), έγινε σαφές ότι ο νεαρός Αφγανός είχε έγκυρη άδεια παραμονής και άδεια εργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν (CSU). Ο Χέρμαν διόρθωσε έτσι τις προηγούμενες δηλώσεις του. «Αυτό σημαίνει ότι η διαμονή του δράστη ήταν απολύτως νόμιμη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το σημερινό επίπεδο γνώσεων». Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα και σε αντίθεση με τις αρχικές πληροφορίες, ο άνδρας δεν είχε κριθεί ένοχος για κλοπή σε καταστήματα. σύμφωνα με τον Herrmann, ο Αφγανός ήρθε στη Γερμανία στα τέλη του 2016 ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας. Η διαδικασία χορήγησης ασύλου του ολοκληρώθηκε το 2020 με ανακοίνωση απόρριψης και εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα. Ωστόσο, η πρωτεύουσα του κρατιδίου του Μονάχου εξέδωσε στη συνέχεια ειδοποίηση ανοχής τον Απρίλιο του 2021 και άδεια παραμονής τον Οκτώβριο του 2021.
Ο δράστης είχε φοιτήσει στο σχολείο, είχε ολοκληρώσει επαγγελματική κατάρτιση και εργαζόταν ως ντετέκτιβ καταστημάτων σε δύο εταιρείες ασφαλείας. Γι' αυτό υπήρξε αρχικά μια παρεξήγηση, ακριβώς επειδή ο άνδρας είχε εμφανιστεί σε αρκετές δίκες για κλοπές καταστημάτων. «Δεν ήταν ο ίδιος ύποπτος, αλλά μάρτυρας», διευκρίνισε ο Χέρμαν. Ο πρόεδρος του υπουργείου Mάρκους Σέντερ(CSU) δήλωσε στην τηλεόραση ZDF ότι ο δράστης «μάλλον ήταν μάλλον αφανής μέχρι τώρα». «Δεν ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τη χώρα.» Λίγες ώρες μετά το έγκλημα, ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμαν είχε μάλλον λανθασμένα δηλώσει ότι ο άνδρας ήταν γνωστός στην αστυνομία και είχε κριθεί ένοχος για κλοπή σε καταστήματα και για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Ο Herrmann είχε επίσης πει το μεσημέρι ότι ο άνδρας ήταν απορριφθείς αιτών άσυλο. Ωστόσο, είχε διαπιστωθεί ότι «δεν μπορεί να απελαθεί προς το παρόν και ως εκ τούτου του επετράπη να παραμείνει στη χώρα μας». Το tagesschau.de είχε αναφέρει επίσης αρχικά ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ARD, επρόκειτο για έναν Αφγανό που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα άτομα που εμπλέκονται στο έγκλημα.
Τα κίνητρα του δράστη
Πολύ λίγα είναι γνωστά για το κίνητρο και το ιστορικό του δράστη. Δεν είναι σαφές αν υπάρχει εξτρεμιστικό υπόβαθρο. Πριν από το αδίκημα, ο άνδρας φέρεται να είχε αναρτήσει μια πιθανώς ισλαμιστική ανάρτηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων dpa, είχε μοιραστεί τέτοιο περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Το Der Spiegel αναφέρθηκε επίσης σε ύποπτες ισλαμιστικές αναρτήσεις. Σύμφωνα με το BR, ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί μόνο μία εμφανής ανάρτηση, την οποία ο δράστης φέρεται να έκανε στο Instagram την ημέρα πριν από το έγκλημα. Σύμφωνα με κύκλους της ασφάλειας, το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης ήταν «Ω Αλλάχ, προστάτεψέ μας πάντα.» Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας του ARD ο άνδρας δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές ασφαλείας ως εξτρεμιστής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βαυαρίας Γκέοργκ Άιζενραϊχ ανακοίνωσε ότι η βαυαρική κεντρική υπηρεσία για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία της γενικής εισαγγελίας ανέλαβε την έρευνα. Ο Σέντερ δήλωσε σχετικά : «Το προηγούμενο εξτρεμιστικό παρελθόν δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά». Ως εκ τούτου, διεξάγονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ο λόγος αυτής της τρομερής και φρικτής πράξης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Χέρμαν, ο δράστης πιθανότατα επέλεξε τυχαία τη διαδήλωση της Verdi για το χτύπημά του. «Προς το παρόν, στην πραγματικότητα υποθέτουμε ότι η ομάδα-στόχος εδώ, ότι τα θύματα από τις τάξεις αυτής της διαδήλωσης της ver.di ήταν μάλλον τυχαία«, δήλωσε ο Herrmann.» Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων dpa, οι ερευνητές έχουν ερευνήσει ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στην περιοχή Solln του Μονάχου, όπου φέρεται να διέμενε ο δράστης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.