Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι δύο μοναδικές πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μακρόν είπε, επίσης, ότι η Γαλλία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα και να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία. Αναγνώρισε τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη Ρωσία και για την ανατροπή της διεθνούς τάξης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση: «Είστε, ξέρω, δικαιολογημένα ανήσυχοι για τα τρέχοντα γεγονότα, τα οποία διαταράσσουν την παγκόσμια τάξη. Η Ρωσία έχει γίνει απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι “το να παρακολουθούμε και να μην κάνουμε τίποτα θα ήταν τρέλα”.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες και να διατηρήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο και τροφοδότησε αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον προς τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Ο Μακρόν τόνισε ακόμα ότι η Γαλλία βρίσκεται σε μοναδική θέση στην Ευρώπη χάρη στην πυρηνική της ικανότητας και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να συζητήσει την επέκταση αυτής της προστασίας στους Ευρωπαίους συμμάχους. Πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση για τα πυρηνικά όπλα θα παραμείνει στα χέρια του Γάλλου προέδρου. Η γαλλική πυρηνική αποτροπή βασίζεται στον αέρα και τη θάλασσα, με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα πυρηνικά υποβρύχια να είναι σε θέση να πλήξουν ανά πάσα στιγμή, κατόπιν εντολής του Γάλλου προέδρου και μόνο.
ΠΛΑΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμυνα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία θα δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα - αν και δεν είπε πόσο περισσότερο. Είπε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων για να χρηματοδοτηθεί αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνουν σκληρές επιλογές.
Είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα παραμείνουν στο πλευρό μας», ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη αν αυτό δεν ισχύει πλέον.
Πάντως, η προσπάθεια του Μακρόν να ενισχύσει τις γαλλικές αμυντικές δαπάνες δεν θα είναι εύκολη, καθώς η κυβέρνησή του αγωνίζεται να τιθασεύσει ένα ατίθασο δημοσιονομικό έλλειμμα.