Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ειδικότερα, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου προτείνει για το επόμενο οικονομικό έτος περικοπές 48% του συνολικού προϋπολογισμού για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την USAID. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα περιοριστεί στα 28,4 δισ. δολάρια, αφού «κοπούν» περίπου 27 δισ. δολάρια από την συνολική χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο για το 2025.
Σύμφωνα με την WP, το υπόμνημα συντάχθηκε από κορυφαίους διπλωμάτες των ΗΠΑ ως σύνοψη των βασικών αλλαγών που πρότεινε το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, προτού ο Λευκός Οίκος στείλει το αίτημά του για τον προϋπολογισμό του 2026 στο Κογκρέσο.
Το σημείωμα υπογράφεται από τον Ντάγκλας Πίτκιν, διευθυντή προϋπολογισμού και προγραμματισμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και τον Πίτερ Μαρόκο, ο οποίος έκτοτε εγκατέλειψε το ρόλο του ως διευθυντής εξωτερικής βοήθειας, με ημερομηνία την 10η Απριλίου. Σύμφωνα με το σημείωμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, έχει προθεσμία μέχρι σήμερα, Τρίτη (15/4), για να απαντήσεις στην πρόταση. Η τελική πρόταση για τον προϋπολογισμό αναμένεται να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο στα τέλη Απριλίου.
Προτάσεις για περικοπές – «Κατεδάφιση των εργαλείων διεθνούς επιρροής»
Η πρόταση, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία, λαμβάνει ως δεδομένο ότι η USAID έχει γίνει πλήρως μέρος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με το υπόμνημα, προτείνεται η ανθρωπιστική βοήθεια να μειωθεί κατά 54%, η παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία να περικοπεί κατά 55% και να πάψει σχεδόν εξολοκλήρου (κατά 90%) η στήριξη σε διεθνείς οργανισμούς. Επίσης προτείνεται να τερματιστεί εντελώς η χρηματοδότηση για τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και άλλους 20 οργανισμούς και να διατηρηθεί η μικρή συνεισφορά σε ορισμένους οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Το υπόμνημα κάνει, επίσης, λόγο για συνολική μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπεται για τις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, επικαλούμενο «πρόσφατες αποτυχίες» χωρίς, ωστόσο, να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι προτεινόμενες περικοπές συνάδουν με την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει κατεύθυνση, δηλαδή οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από διεθνείς οργανισμούς και να μην αξιοποιούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ως τρόπο οικοδόμησης και διατήρησης συμμαχιών.
Η WP αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει το δικό του σχέδιο για περικοπές με απολύσεις χιλιάδων εκ των 8.000 υπαλλήλων του Υπουργείου και το κλείσιμο πολλών προξενείων και εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.
Οι αλλαγές που ετοιμάζονται περιλαμβάνουν «πάγωμα» προσλήψεων και μισθών, μειώσεις σε επιδόματα και έξοδα μετακίνησης για τα μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας και την κατάργηση του Γραφείου Επιχειρήσεων Συγκρούσεων και Σταθεροποίησης, που ασχολείται με την πρόβλεψη και την πρόληψη παγκόσμιων συγκρούσεων.
Ακόμη, προβλέπουν την κατάργηση όλων των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Fulbright, το οποίο ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 1946 και οδήγησε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 40 μελλοντικοί αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.
«Είναι ουσιαστικά η κατεδάφιση των εργαλείων διεθνούς επιρροής μας», σημείωσε ο Μπρετ Μπρούεν, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Σχολιάζοντας από την πλευρά της, η Αμερικανική Ένωση Εξωτερικής Υπηρεσίας κάλεσε το Κογκρέσο να απορρίψει τον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντας τον «απερίσκεπτο και επικίνδυνο». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «θα ενισχύσει αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία που είναι πρόθυμοι να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αποχωρούν».