Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Μετά από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ. Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την Κοινή Λογική και Εξαιρετική Ευφυία», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ανάρτησή του.
Επιβεβαίωση και από τις δύο αντιτιθέμενες χώρες
Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών Ishaq Dar επιβεβαίωσε την εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών.
«Το Πακιστάν και η Ινδία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με άμεση ισχύ», ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ishaq Dar δήλωσε στο Geo News ότι δεκάδες χώρες συμμετείχαν στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ακόμη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις χώρες αυτές, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
«Το Πακιστάν εργαζόταν πάντα για την περιφερειακή ειρήνη χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vikram Misri, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο γενικός διευθυντής στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πακιστάν τηλεφώνησε στον Ινδό ομόλογό του και επήλθε συμφωνία.
«Συμφωνήθηκε μεταξύ τους ότι και οι δύο πλευρές θα σταματήσουν κάθε μάχη και στρατιωτική δράση στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «έχουν δοθεί οδηγίες και στις δύο πλευρές για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας» και πως οι δύο αξιωματούχοι θα έρθουν ξανά σε επαφή τη Δευτέρα 12 Μαΐου.
Το Πακιστάν άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο σε όλες τις πτήσεις
Λίγη ώρα μετά την είδηση για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών, η αρχή αεροδρομίων του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας έχει αποκατασταθεί πλήρως για όλες τις πτήσεις.
Ρούμπιο: Με σύνεση επέλεξαν το δρόμο της ειρήνης
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως «με χαρά ανακοινώνει» ότι οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και «να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα ευρύ σύνολο θεμάτων σε ουδέτερη τοποθεσία».
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρούμπιο ανέφερε ότι τις τελευταίες 48 ώρες, ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς συνομίλησαν «με ανώτερους Ινδούς και Πακιστανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών Ναρέντρα Μόντι και Σεχμπάζ Σαρίφ, του υπουργού Εξωτερικών Σουμπραχμάνιαμ Τζαϊσανκάρ, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ασίμ Μουνίρ και των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Άτζιτ Ντοβάλ και Ασίμ Μαλίκ».
Και πρόσθεσε: «Συγχαίρουμε τους πρωθυπουργούς Μόντι και Σαρίφ για τη σοφία, τη σύνεση και τον κρατικό τους χαρακτήρα που επέλεξαν τον δρόμο της ειρήνης».