ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Συμμετοχή ιστορικών διαστάσεων στις εκλογές-Οκτώ πολιτείες κλειδιά

19:43 - 02 Νοε 2020 | Εκλογές ΗΠΑ
ΗΠΑ: Συμμετοχή ιστορικών διαστάσεων στις εκλογές-Οκτώ πολιτείες κλειδιά
Πάνω από 95 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει μέχρι τη Δευτέρα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη νεότερη καταμέτρηση του U.S. Elections Project στο πανεπιστήμιο της Φλόριντας.

Ειδικότερα, η πρώιμη συμμετοχή των Αμερικανών στην ψηφοφορία, η οποία λόγω και της πανδημίας κατέγραψε ιστορικά ρεκόρ, προαναγγέλλει ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη συμμετοχή στη σύγχρονη ιστορία.

Μόλις μια ημέρα πριν την εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, το ποσοστό ρεκόρ συμμετοχής ανέρχεται σε 69%, ήτοι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του 2016.

Την κατακόρυφη αύξηση της επιστολικής ψήφου και την πρώιμη προσέλευση στις κάλπες προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό η πανδημία του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ ενώ συνεχίζει να σαρώνει ανεξέλεγκτη σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο. Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27-29 Οκτωβρίου, δείχνει τον Μπάιντεν να προηγείται με ποσοστό 51% έναντι 43%.

Ωστόσο, την παραμονή των εκλογών, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος από τους δύο θα πάρει το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από οκτώ πολιτείες-κλειδιά: την Αριζόνα, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, το Μίτσιγκαν, τη Μινεσότα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ενώ ο Μπάιντεν προηγείται σε καθεμιά από αυτές, σύμφωνα τις δημοσκοπήσεις της RealClearPolitics, έως την Κυριακή, το πλεονέκτημά του είναι αδύναμο: Το προβάδισμά του σε μισές από αυτές τις πολιτείες βρίσκεται στο περιθώριο σφάλματος.

Σε αυτές τις Πολιτείες ήταν σαφές ότι ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα νούμερα του παρουσίαζαν πτώση. Η δημοφιλία του ήταν εξίσου κακή στις γυναίκες, που τον αποδοκίμαζαν σε ποσοστά ρεκόρ. Για τη διαχείρισή του στην πανδημία επίσης ο Τραμπ αντιμετώπισε επικριτές.

Ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του Τραμπ αναμένεται να προσέλθει αυτοπροσώπως να ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί επέλεξαν σε μεγάλο ποσοστό την πρώιμη ψηφοφορία, όχι μονάχα λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ να επιβραδύνει τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει εύκολα τα 138 εκατομμύρια, που ψήφισαν το 2016. Μονάχα 47 εκατομμύρια ψήφοι είχαν κατατεθεί πριν από την ημέρα των εκλογών, τέσσερα χρόνια πριν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.