ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Στο δρόμο του... χρυσαφιού!

09:20 - 31 Δεκ 2009 | Εμπορεύματα
Από τα 870 στα 1.220 δολάρια βρέθηκε η τιμή του χρυσού το 2009. Οι κεντρικές τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ιδιώτες επενδυτές στήριξαν την άνοδο του, «βλέποντάς» το ως «ασφαλές καταφύγιο», ζητώντας προστασία από τις απότομες μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό. Ετσι, ο χρυσός ολοκληρώνει με κέρδη το 2009, για ένατη συνεχόμενη χρονιά!  

Αξιοσημείωτη, δε, είναι η κίνηση του αμερικανικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος, η οποία λειτουργεί καθοριστικά στην πορεία του χρυσού και δημιουργεί το έδαφος για «σερί» ιστορικών ρεκόρ.

Ιανουάριος

Αφήνοντας πίσω του μία «χρυσή» χρονιά όπως ήταν το 2008, και το ιστορικό υψηλό των 1.011 δολαρίων, ο χρυσός διαμορφώθηκε κοντά στα 860 δολάρια η ουγγιά τον Ιανουάριο, καταγράφοντας κέρδη ύψους 4,9% σε μηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο ξεκίνησε τον πρώτο μήνα του χρόνου μία ανοδική πορεία, η οποία υπέδειξε την αβεβαιότητα των επενδυτών για το μέλλον της οικονομίας, αλλά και την πεποίθησή τους ότι το «κίτρινο μέταλλο» αποτελεί καταφύγιο εν μέσω μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός έκλεισε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου με άνοδο 3,5% και 2,4% στα 927,30 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Ιούλιο του 2008.

Τέλος, σε νέο ιστορικό ρεκόρ «έφτασαν» και οι συμμετοχές στο SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο ETF χρυσού, το συγκεκριμένο μήνα, καθώς η ζήτηση για χρυσό σημείωσε αύξηση 1,7%.

Φεβρουάριος

Με φόντο την υπογραφή του πακέτου στήριξης των αμερικανικών τραπεζών και της οικονομίας των ΗΠΑ, συνολικού ύψους 757 δισ. δολαρίων, αλλά και την αναβάθμιση των προβλέψεων για την τιμή του από τη Goldman Sachs και UBS, ο χρυσός «έσπασε» το φράγμα των 1.000 δολαρίων και απέδειξε για άλλη μία φορά ότι αποτελεί καταφύγιο για τους επενδυτές.

Αναλυτικά, από τις 15 Ιανουαρίου η τιμή των δικαιωμάτων για χρυσό είχε σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων είχε αυξηθεί κατά 12%. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τα ανωτέρω, και εξαιτίας της επιδείνωσης της πιστωτικής και οικονομικής κρίσης, οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν και ώθησαν την τιμή του «κίτρινου μετάλλου», στις 20 Φεβρουαρίου, στα 1.002 δολάρια η ουγγιά, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, η τιμή για τα συμβόλαια Απριλίου ενισχύθηκε, εκείνη τη μέρα, κατά 2,6% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 1.002,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 1.007,70 δολάρια η ουγγιά, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου.

Mάρτιος

Mε κέρδη 4,3% ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο ο χρυσός, στη σκιά της αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ομοειδών του, αλλά και της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, η οποία ενίσχυσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ωστόσο, με απώλειες 2,1% «έκλεισε» η τιμή του χρυσού για το μήνα Μάρτιο, ενώ κινήθηκε κοντά στα 925 δολάρια η ουγγιά, αφήνοντας πίσω το μέχρι τότε υψηλό του 2009, που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Μαρτίου, ο χρυσός κέρδισε 5,9% στα 941,60 δολάρια η ουγγιά, ωθούμενο από την απόφαση της Fed να αγοράσει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, ομόλογα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια και άλλα είδη χρεογράφων, συνολικού ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων.

Η κίνηση της Fed ενίσχυσε τις πεποιθήσεις ότι αυτό θα είναι το σημείο καμπής που θα προσφέρει το έρεισμα για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, εγείροντας τις ανησυχίες για ενίσχυση του πληθωρισμού.

Απρίλιος

Πτωτικά κατά 3,7% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο χρυσός τον Απρίλιο, διευρύνοντας τις απώλειες σε μηνιαία βάση, εν μέσω αισιοδοξίας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία οδήγησε σε μεγάλα κέρδη τα διεθνή χρηματιστήρια και περιόρισε την ελκυστικότητα του «κίτρινου μετάλλου». Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε κοντά στα 891 δολάρια η ουγγιά για το μήνα Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Απριλίου, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 2,7%   κοντά στα 870 δολάρια η ουγγιά, στον απόηχο των ανησυχιών των επενδυτών για τις πωλήσεις 403 τόνων χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αναλυτικά, οι ηγέτες του G20 είχαν υποστηρίξει την πώληση 403 τόνων από το ΔΝΤ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών στη διάρκεια των επόμενων δύο με τριών ετών. Ως αποτέλεσμα, η κίνηση αυτή θα αύξανε την προσφορά χρυσού στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα ασκούσε πιέσεις στις τιμές του.

Μάϊος

«Άλμα» 9,8% κατέγραψε η τιμή του χρυσού το μήνα Μάϊο, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη, καθώς οι φόβοι για πληθωριστικές πιέσεις και η αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του μετάλλου. Συγκεκριμένα, ο χρυσός κινήθηκε κοντά στα 929 δολάρια η ουγγιά, «αγγίζοντας» την τελευταία μέρα των συναλλαγών τα 984,50 δολάρια η ουγγιά.

Ωστόσο, την παράσταση το Μάϊο «έκλεψε» το ασήμι, το οποίο κατέγραψε τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη των τελευταίων 22 ετών, σημειώνοντας άνοδο 26,6%, ενώ το αργό κατέγραψε τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη των τελευταίων 10 ετών, στη σκιά της εξασθένισης του αμερικανικού νομίσματος.

Ιούνιος

Δεν κράτησε για πολύ τα κέρδη του Μαϊου ο χρυσός, καθώς τον επόμενο μήνα υποχώρησε κατά 5,3%, διαμορφώνοντας την τιμή του στα 950 δολάρια η ουγγιά, με φόντο την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος, η οποία μείωσε την ελκυστικότητα του μετάλλου.

Σημείο αναφοράς για το μήνα Ιούνιο είναι και το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων, ύψους 1 δισ. δολαρίων, της αμερικανικής κυβέρνησης, που είχε ως στόχο την αναθέρμανση των πωλήσεων αυτοκινήτων, το οποίο και στήριξε την ανοδική πορεία του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός κατέγραψε οριακά κέρδη ύψους 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο, διευρύνοντας τα κέρδη του στο 4,9% για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Απώλειες κατέγραψε και το ασήμι κατά 13% μετά τη θεαματική άνοδο 27% του περασμένου μήνα. Στο τρίμηνο, δε, το ασήμι ενισχύθηκε 4,5%, ενώ στο πρώτο εξάμηνο σημείωσε κέρδη 20%.

Ιούλιος

Σε κέρδη «επέστρεψε» ο χρυσός, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά κατά 2,8% για το μήνα Ιούλιο κοντά στα 934 δολάρια η ουγγιά. Με το δολάριο να υποχωρεί, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε, φτάνοντας μία ανάσα από τα 960 δολάρια η ουγγιά στις 23 Ιουλίου, τερματίζοντας σε νέα υψηλά έξι εβδομάδων.

Θετικά επέδρασε, η ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, το οποίο ενώ συρρικνώθηκε κατά 1%, κατέγραψε μικρότερη των αναμενόμενων μείωση.

Αύγουστος

Με μικρές απώλειες 0,2% «έκλεισε» το μήνα Αύγουστο η τιμή του χρυσού, η οποία διαμορφώθηκε κοντά στα 950 δολάρια η ουγγιά. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,1%, στον απόηχο πτώσης του ετήσιου πληθωρισμού τον Ιούλιο, αλλά και της ενίσχυσης του δολαρίου, η οποία μείωσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ωστόσο, πάνω από τα επίπεδα των 960 δολαρίων κινήθηκε η τιμή του χρυσού στις 28 Αυγούστου, μετά την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου σε νέα χαμηλά τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης κέρδισε 1,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί στα 964,60 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι “βουτιά” 4% κατέγραψε η τιμή του χαλκού στις 31/8, υποχωρώντας από τα υψηλά 11 μηνών, με φόντο τη σημαντική πτώση της κινεζικής αγοράς, η οποία έγειρε ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης από τη χώρα.

Σεπτέμβριος

Το «φράγμα» των 1.000 δολαρίων έσπασε και πάλι ο χρυσός το Σεπτέμβρη, ένα μήνα που είναι ιστορικά καλός για το «κίτρινο μέταλλο». Συγκεκριμένα, η τιμή του σημείωσε άνοδο 5,9% το Σεπτέμβρη, ενώ για το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε κέρδη 8,7%.

Αναλυτικά, στις 3/9 ο χρυσός βρέθηκε σε υψηλά έξι μηνών και κοντά στα 1.000 δολάρια, εν μέσω ανησυχιών για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και λόγω της αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου, η οποία ενίσχυσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε αμείωτα τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, «αγγίζοντας» για λίγο τα 1.006 δολάρια και φτάνοντας σε υψηλά 18 μηνών, για να «κρατήσει» τα κέρδη του και να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 1.000 δολαρίων στις 9/9.

Ακολουθεί η 11η Σεπτεμβρίου, όπου και ξεπερνά και πάλι τα 1.000 δολάρια. Έχοντας διατηρήσει την επαφή με τα 1.000 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση, το πολύτιμο μέταλλο διένυσε  την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, καθώς το δολάριο βρισκόταν υπό πίεση και διολίσθαινε σε νέο χαμηλό έτους έναντι του ευρώ.

Στις 15/9 βρέθηκε πάνω απο τα 1.000 δολάρια και πάλι, ενώ στις 16/9 κατέγραψε άνοδο 1,4% στα 1.020 δολάρια, φτάνοντας ξανά σε υψηλά 18 μηνών, εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Εν συνεχεία, υποχώρησε κοντά στα 990 δολάρια, ολοκληρώνοντας την τελευταία βδομάδα του Σεπτεμβρίου, με απώλειες 1,9%, μετά την ανακοίνωση μεικτών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Oκτώβριος

Ενδιαφέρων μήνας για το χρυσό και ο Οκτώβριος, καθώς σημείωσε δύο ιστορικά ρεκόρ, ωθούμενος από την «κατρακύλα» του δολαρίου. Σε μηνιαία βάση, η τιμή σημείωσε άνοδο 3,8% κοντά στα 1.043 δολάρια, ενώ στο δεκάμηνο κατέγραψε κέρδη άνω του 18%.

Ειδικότερα, νέο υψηλό στα 1065,25 δολάρια η ουγγιά κατέγραψε η τιμή του χρυσού στις 13/10, ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο, το οποίο έφτασε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά 14 μηνών έναντι των βασικών ανταγωνιστικών νομισμάτων του. Στο «ράλι» του χρυσού συνέβαλλαν οι προβλέψεις για επιτάχυνση πληθωρισμού, εν μέσω αισιοδοξίας για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακόμη, νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού και στις 14/10, καθώς οι συνεχιζόμενες πιέσεις στην τιμή του δολαρίου, οδήγησαν το αμερικανικό νόμισμα ξανά σε χαμηλό 14 μηνών. Συγκεκριμένα, ο χρυσός ενισχύθηκε στα 1.069,45 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη 13% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Νοέμβριος

Μήνας «ορόσημο» για το χρυσό ήταν, αναμφίβολα, ο Νοέμβρης. Στον απόηχο των πολλών διαδοχικών ιστορικών ρεκόρ της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, τα οποία το έφεραν μία ανάσα πριν από τα 1.200 δολάρια η ουγγιά, ο Νοέμβρης χαρακτηρίστηκε ένας από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων 10 ετών.

Συνολικά στο μήνα, ο χρυσός είχε μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και σημείωσε άνοδο 13%, τη μεγαλύτερη από το Νοέμβριο του 2008, όπου και είχε ενισχυθεί κατά 14%.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του χρυσού είχε σημειώσει άνοδο 14% από τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ από την αρχή του έτους, αύξηση 34%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια και οι μεμονωμένοι αγοραστές όδευσαν να προστατεύσουν εαυτούς από μια πιθανή υποτίμηση του νομίσματα και τον πληθωρισμό.

Την άνοδο του χρυσού στήριξε για άλλη μια φορά και η αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο επλήγη, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την  αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Dubai World.

Συγκεκριμένα, η ανοδική πορεία του χρυσού άρχισε να «ξεφεύγει» από τις 3/11, όταν η τιμή του βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, ύστερα από την ανακοίνωση της Ινδικής κυβέρνησης για αγορά 200 μετρικών τόνων ράβδων χρυσού. Ωστόσο, τα κέρδη του «κίτρινου μετάλλου» υποχώρησαν μετά την ανάκαμψη που σημείωσε το δολάριο έναντι των βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 2,7% στα 1.082,3 δολάρια η ουγγιά, ενώ άγγιξε τα 1.085,07 δολάρια, τιμή που δεν είχε σημειωθεί ποτέ ξανά μέχρι τώρα..

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε και στις 6/11, αφού άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα 1.100 δολάρια η ουγγιά, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων της ανεργίας στις ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε κατά 10,2%, φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο της τελευταίας 26ετίας. Σημαντική ώθηση στο μέταλλο έδωσε και η νέα πτώση που σημείωσε το δολάριο, η οποία έστειλε σε νέο υψηλό το χρυσό και την επόμενη μέρα.

Τα 1.118 δολάρια «άγγιξε» ο χρυσός στις 11/11, τα 1.121 δολάρια στις 12/11, εν μέσω εικασιών ότι το δολάριο θα διευρύνει τις απώλειές του, τα 1.130 δολάρια στις 16/11, τα 1.150 δολάρια στις 18/11, τα 1.164 δολάρια στις 23/11, τα 1.180 δολάρια στις 25/11 και τα 1.195 δολάρια στις 26/11.

Η σημαντική άνοδος των τιμών αποδίδεται επίσης και στις φήμες ότι η κεντρική τράπεζα της Ινδίας επιδιώκει νέες αγορές χρυσού από το ΔNT, ενώ το δολάριο επιβαρύνθηκε από την ανακοίνωση της Fed ότι η διολίσθηση είναι «μεθοδική».

Δεκέμβριος

Μετά από ένα μικρό «ράλι», η τιμή του χρυσού έφτασε για μία ακόμα φορά σε νέο ιστορικό υψηλό. Από τη μία μεριά η πτώση του δολαρίου, και από την άλλη η ανασφάλεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ντουμπάι για καθυστέρηση της αποπληρωμής των χρεών του, λειτούργησαν επικουρικά στην άνοδο του χρυσού, στέλνοντάς το στα 1.199,10 η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε ακόμα και τα 1.202,70 δολάρια, σημειώνοντας νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Η τιμή του από κει και πέρα ακολούθησε πτωτική πορεία, με το χρυσό να κατοχυρώνει τα κέρδη του προηγούμενου μηνός. Συγκεκριμένα, το πρώτο εννιαήμερο του Δεκεμβρίου, η τιμή του χρυσού κινήθηκε με σοβαρές απώλειες, ύψους 22 δολαρίων, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, η οποία μείωσε την ελκυστικότητα των μεταλλευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του χρυσού «άγγιξε» τα 1.220 δολάρια, φτάνοντας σε υψηλό έτους, στις αρχές του Δεκέμβρη.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να αποδείξει ότι το «ράλι» δεν ήταν «φούσκα», ο χρυσός ολοκληρώνει την τελευταία συνεδρίαση του 2009 με μικρά κέρδη στα 1.096 δολάρια και διαμορφώνει το ποσοστό του στο +24% για το έτος!


Αλκμήνη Χατζηνάσιου

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 22:17 - 31 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.