ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από τα 81,5 δολάρια το αργό

23:03 - 04 Ιαν 2010 | Εμπορεύματα
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς αφενός η είδηση ότι η Μόσχα ανέστειλε την τροφοδοσία της Λευκορωσίας με πετρέλαιο και αφετέρου το κύμα ψύχους στις ΗΠΑ, έδωσε ώθηση στα μελλοντικά συμβόλαια του «μαύρου χρυσού».
Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού ενισχύθηκε κατά 2,15 δολάρια στο βαρέλι, ήτοι 2,7%, στην τιμή των 81,51 δολαρίων, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ακόμα και τα 81,68 δολάρια. Η τιμή των αντίστοιχων συμβολαίων του πετρελαίου τύπου μπρεντ ανήλθε στα 79,75 δολάρια, κερδίζοντας 1,82 δολάρια στο βαρέλι

Όπως σημείωσε η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", διαπραγματευτές είπαν χθες ότι η Μόσχα ανέστειλε

Την αναστολή της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων στη Λευκορωσία με αργό, μετά από τη μη επίτευξη συμφωνίας για τους σχετικούς όρους για το 2010, ανακοινώθηκε χτές μέσω των μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές για πιθανή μείωση των αποθεμάτων του πετρελαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τη λευκορωσική κρατική εταιρία πετρελαίου Belkeneftekhim, η ροή του ρωσικού αργού προς ευρωπαίους πελάτες μέσω της Λευκορωσίας συνεχίζεται ανεμπόδιστα.

Με σημερινές δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν γνωστοποίησε την επανάληψη της τροφοδοσίας των διυλιστηρίων Μόζιρ και Νάφταν με ρωσικό αργό, ανακουφίζοντας όσους φοβήθηκαν για επανάληψη της περυσινής ρωσο-ουκρανικής διαμάχης για το φυσικό αέριο, αυτή τη φορά με τη Λευκορωσία και για το πετρέλαιο. Δίνοντας συνέχεια στη διαφωνία των δύο πλευρών για θέματα τιμολόγησης που εκδηλώθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το Μίνσκ προειδοποίησε, νωρίς σήμερα το πρωί, ότι μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ρωσικό Καλίνινγκραντ. Μετά τη συνάντησή του με τον Ίγκορ Σέτσιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας με τη Λευκορωσία κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον, πρόσθεσε το Interfax.

Ώθηση στις τιμές του αργού έδωσαν και οι προγνώσεις της DTN Meteorlogix για θερμοκρασίες παγετού στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα - κινούμενα πτωτικά για το μεγαλύτερο διάστημα από τον Απρίλιο του 2008 - σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει στις 30 Δεκεμβρίου το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.