ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω από τα 80 δολάρια το αργό

23:38 - 12 Ιαν 2010 | Εμπορεύματα
Πτωτικά έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, «χάνοντας» τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008 τα οποία άγγιξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, λόγω των ενδείξεων για επικείμενες άνω του φυσιολογικού για την εποχή θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Παράλληλα, σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ χαρακτήρισε "καταπληκτικά" τα σημερινά επίπεδα τιμών ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco διαπίστωσε "σταδιακή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο".
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού υποχώρησαν κατά 2% στα 80,79 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ διαμορφώθηκε στα 80,28 δολάρια, χάνοντας 69 σεντς στο βαρέλι.

"Καταπληκτικά" χαρακτήρισε τα σημερινά επίπεδα τιμών ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ σέιχ Άχμαντ Αμπντάλα αλ Σαμπάχ. Προσερχόμενος στο κοινοβούλιο της χώρας του Κόλπου, ο κ. αλ Σαμπάχ δήλωσε ότι "η επόμενη συνάντηση θα είναι ίδια, καμία αλλαγή βεβαίως", απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά πόσον ο ΟΠΕΚ θα μεταβάλει, κατά την επόμενη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο το Μάρτιο, τους στόχους όσον αφορά την παραγωγή.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έχει καταγράψει άνοδο κατά περίπου 10 δολάρια το βαρέλι από την τελευταία συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του ΟΠΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου, όταν ο κ. αλ Σαμπάχ είχε δηλώσει ικανοποιημένος με διακύμανση των τιμών μεταξύ 72 και 75 δολαρίων το βαρέλι.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ είπε επίσης ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των παγκόσμιων διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού.

Παρόμοιες διαπιστώσεις έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Χαλίντ αλ Φαλίχ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα αλ Ουατάν. "Οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται σταδιακά", είπε ο κ. αλ Φαλίχ.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, τα οποία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, αναμένεται να δείξουν πτώση κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια των διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων προϊόντων διύλισης - πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης - και αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.