ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 76 δολάρια το αργό- Πτώση 2,1%

23:32 - 21 Ιαν 2010 | Εμπορεύματα
Λίγο πάνω από τα δολάρια υποχώρησε σήμερα, η τιμή του αργού, καθώς οι ενδείξεις ότι το Πεκίνο επιδιώκει πιο αυστηρή πιστωτική αγορά το 2010 επισκίασαν την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε διψήφιους αναπτυξιακούς ρυθμούς για πρώτη φορά από το 2008.
Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αργού έκλεισαν με απώλειες 1,66 δολαρίων το βαρέλι, ή 2,1% στα 76,08 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις απώλειες από τις 11 Ιανουαρίου, όταν και είχε φτάσει σε υψηλά 11μήνου, στο 7%

Οι πιέσεις που δέχθηκε και σήμερα το ευρώ με αιχμή του δόρατος την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος, επηρέασαν αρνητικά την τιμή του αργού. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4105 δολάρια από το επίπεδο των 1,4106δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι το επίπεδο των 1,4079 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.4064 δολάρια.

Την αφορμή για να ξεκινήσει σήμερα ένας νέος κύκλος πιέσεων έδωσε δημοσίευμα της European Voice, το οποίο επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε, υποστήριζε ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ προτιμούν να χορηγήσουν δάνειο στην Ελλάδα παρά να καταφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου διέψευσε το δημοσίευμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει χείρα βοηθείας από την Ε.Ε.

Σε σημερινή έκθεση, η αναλύτρια της Commerzbank στο Λονδίνο Κάρεν Τζόουνς προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού μπορεί να υποχωρήσει, βραχυπρόθεσμα, έως και στα 70,92 δολάρια και να ανακάμψει πιθανά, στη συνέχεια, σε επίπεδα μεταξύ 85,82 και 86,24 δολαρίων το βαρέλι.

Η κινεζική στατιστική υπηρεσία National Bureau of Statistics γνωστοποίησε, σήμερα, ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της οικονομίας επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009 στο 10,7%, αναθεωρώντας, ταυτόχρονα, προς τα άνω στο 9,1% την αρχική εκτίμησή της για το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Οι επενδυτές αγνόησαν, ωστόσο, την είδηση, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην έκκληση της κινεζικής κυβέρνησης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αυξήσουν τα αποθέματα τους και να περιορίσουν το δανεισμό.

"Για όλο το διάστημα του 2010 η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής γιατί θα είναι ο βασικός μοχλός αύξησης της ζήτησης", επεσήμανε το στέλεχος της Mitsubishi. στο Τόκιο Τόνι Νάναν. "Αν η κινεζική οικονομία εκτιναχθεί, τότε μπορεί να ανεβούμε ένα βήμα υψηλότερα. Προς το παρόν, υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων και πολύ μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα", είπε ο Τόνι Νάναν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.