ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 1.052,80 δολάρια υποχώρησε ο χρυσός

23:01 - 05 Φεβ 2010 | Εμπορεύματα
Κάτω ακόμα και από τα 1.055 δολάρια έκλεισε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή της εβδομάδας, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύθηκε από την οικονομική κατάσταση των «αδύναμων» κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης του Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1% στα 1.052,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός έχασε το 1,9% της αξίας του.

Σημαντικές πιέσεις άσκησε στο μέταλλο και η άνοδος σε υψηλά οκταμήνου του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά λειτουργεί αποτρεπτικά για τα εμπορεύματα. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,3622 δολάρια από το επίπεδο των 1,3723 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.3691 δολάρια.

Η μεγάλη πίεση που δέχεται σήμερα το ευρώ είναι αποτέλεσμα της αύξησης που εμφανίζει ο επενδυτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη. Όπως φαίνεται τα λεγόμενα CDS με τα οποία οι επενδυτές που διακρατούν κρατικά ομόλογα ασφαλίζονται για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των συγκεκριμένων κρατών εκτινάχθηκαν σήμερα σε ύψος ρεκόρ για την Ελλάδα (3,45%), την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σε εβδομαδιαία βάση το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά 1,3%.

Επίσης, η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που θ΄ανακοινωθούν σήμερα θα ενισχύσουν το σενάριο της δυναμικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.