ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο +1% το αργό

23:44 - 11 Φεβ 2010 | Εμπορεύματα
Συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ενίσχυσης της ανάκαμψης, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Μάλιστα, η φημολογία περί ανάγκης της Ελλάδας για ευρωπαϊκή βοήθεια, ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για εύρεση «καταφυγίου» σε περίπτωση «ντόμινο».
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού διαμορφώθηκαν κατά 1% υψηλότερα, στα 75,28 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που ήταν υψηλά ημέρας.

Με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι εκτιμάται προηγουμένως θα αυξηθεί φέτος η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο και το σύνολο της αύξησης θα προέρχεται από τις αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση "Oil Monthly Report" της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενώ ένα μήνα νωρίτερα η IEA είχε προβεί στην εκτίμηση για ημερήσια ζήτηση 83,6 εκατομμυρίων βαρελιών παγκοσμίως, στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου αναθεωρεί τη εκτίμησή της προς τα άνω κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, κάνοντας λόγο για αύξηση της ζήτησης κατά 120.000 βαρέλια περισσότερα από ό,τι προηγουμένως.

Η τελευταία εκτίμηση της IEA τοποθετεί τη φετινή παγκόσμια ζήτηση στα 86,50 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μόλις 10.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2007.

"Το σύνολο της αύξησης της ζήτησης προέρχεται από τις χώρες που είναι ανατολικά του Σουέζ. Οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της υπόλοιπης Ασίας και τη Μέσης Ανατολής είναι εκεί που απαντάται όλη η δράση", δήλωσε στην τηλεόραση Reuters Insider TV ο επικεφαλής της διεύθυνσης Βιομηχανία Πετρελαίου και Αγορές στην IEA Ντέιβιντ Φάιφ.

Ο κ. Φάιφ είπε ότι, αν και η ζήτηση για καύσιμα κίνησης και πετροχημικά ενδέχεται να σημειώσει ελαφρά αύξηση στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, έχει διαπιστωθεί μια σημαντική εγκατάλειψη της χρήσης πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για θέρμανση.

Αναφερόμενος στην εκτιμούμενη αύξηση 6,1%, κατά μέσον όρο, της ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες, το στέλεχος της IEA υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση στις αναδυόμενες αγορές έχει δεχθεί ώθηση από τις επιδοτήσεις των τιμών και την κρατική οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η σημερινή εκτίμηση της IEA έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίστοιχη εκτίμηση την οποία έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚ, κάνοντας λόγο για αύξηση της φετινής ζήτησης κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2009. Αντιθέτως, η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η οποία επίσης χθες έδωσε στη δημοσιότητα της δικής της εκτίμησης, κάνει λόγο για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2010 κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 120.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι ανέμενε προηγουμένως. Επιπλέον, όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Γουόλ Στριτ αναμένουν επιταχυνόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης ενέργειας που θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, στα τέλη του 2010 ή τις αρχές του 2011.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.