ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιητικά ο χρυσός

23:13 - 17 Φεβ 2010 | Εμπορεύματα
Σχεδόν σταθεροποιητικά κινήθηκε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς από τη μία μεριά η είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος George Soros διπλασίασε το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους τις αγορές του για το χρυσό, ενώ από την άλλη η ανάκαμψη του δολαρίου έπληξε μέρος της ελκυστικότητας του μετάλλου.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου έκλεισαν μόλις κατά 30 cents υψηλότερα στα 1.120,10 δολάρια η ουγγιά.

Υπερδιπλασίασε τις συμμετοχές του σε εταιρείες χρυσού ο δισεκατομμυριούχος George Soros το τελευταίο τετράμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Fund του διάσημου επενδυτή προσέθεσε επιπλέον 421 εκατ. δολάρια στην SPDR Gold Trust, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), διαμορφώνοντας τη συνολική του συμμετοχή στα 663 εκατ. δολάρια, ήτοι ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος.

Ο Soros συμμετέχει επίσης και στην China Investment, καθώς και στις Κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες το τελευταίο τρίμηνο έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά συμβολαίων χρυσού. Σημειώνεται ότι το ίδιο τρίμηνο η ζήτηση του χρυσού αυξήθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το ίδιο τρίτο τρίμηνο.

Διακυμάνσεις παρουσίασε σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου, καθώς ενώ το πρωί το ευρώ κέρδιζε έδαφος έναντι του δολαρίου μετά τη διαβεβαίωση που παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου "ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από εφαρμογή σχεδίου διάσωσης", αυτήν την ώρα το κλίμα αντιστράφηκε μετά από τη δημοσίευση θετικών στοιχείων στις ΗΠΑ, (άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών) τα οποία ενισχύουν το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν έναντι του δολαρίου στα 1,3639 δολ. από το επίπεδο των 1,3770 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3726 δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.