ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιητικά το αργό

22:31 - 15 Απρ 2010 | Εμπορεύματα
Με οριακά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, παρόλο που το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, καθιστώντας τα εμπορεύματα ακριβότερα για τους επενδυτές. Το θετικό momentum που επικρατεί στις διεθνείς αγορές καθώς και η εντυπωσιακή ανάπτυξη που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο η Κίνα οδήγησε το αργό να κερδίσει μέρος των επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα, το αργό παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 0,02% στα 86,75 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση 11,9% σημείωσε το κινεζικό ΑΕΠ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σηματοδοτώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε διάστημα περίπου τριών ετών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 8,06 τρις γιούαν (1,19 τρις δολάρια). Τα στοιχεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κινεζική στατιστική υπηρεσία.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης εμφανίζεται κατά 5,7% υψηλότερος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,4% τον Μάρτιο στο έτος και 2,2% το πρώτο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 25,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010 στο έτος, σύμφωνα με την υπηρεσία, ενώ οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 17,9%.

Πιέσεις στο αργό ωστόσο άσκησε η ελαφρά αναθεώρηση προς τα κάτω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2010, που προχώρησε ο ΟΠΕΚ, στην μηνιαία έκθεση του Απριλίου. Παράλληλα, παρέμεινε επιφυλακτικός για το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά τη φετινή πασκόσμια ζήτηση στα 2010 85,21 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, 30.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

«Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το καρτέλ, η φετινή ζήτηση θα προέλθει κυρίως από τις εκτός ΟΟΣΑ χώρες, με επικεφαλής τις ασιατικές χώρες, ενώ οι πιο απαιτητικοί τομείς αναμένεται να είναι οι μεταφορές και η βιομηχανία των πετροχημικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.