ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές απώλειες για το αργό

22:29 - 26 Απρ 2010 | Εμπορεύματα
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από μία συνεδρίαση που διαμορφώθηκαν σημαντικές εναλλαγές προσήμων. Οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της ευρωζώνης δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης του πετρελαίου το επόμενο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,1% στα 84,20 δολάρια το βαρέλι.

"Υπάρχει μία αισιοδοξία", περί τα οικονομικά, "που τροφοδοτείται από την θετική διαμόρφωση αμερικανικών οικονομικών δεικτών και πάνω σε αυτήν ακριβώς εδράζεται η ανοδική τάση στην τιμή" του προϊόντος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Φιλ Φλιν, του οίκου "Best Research", που θέτει "σε πολύ δεύτερο πλάνο" τις ανησυχίες που απορρέουν από τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αναφορικά με αυτήν την ανατίμηση.

"Γενικώς", προσθέτει ο ίδιος οικονομολόγος, "προσδοκάται μεγαλύτερη ζήτηση του προϊόντος αυτού, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών, διεθνώς, αλλά και της εκδηλωμένης, ήδη, τοποθέτησης από επενδυτές στις πρώτες ύλες, τρόπον τινά για να γίνει προστασία των διαθέσιμων κεφαλαίων τους από τις συνυπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις".

Αυτή η ανοδική τάση στην αμερικανική αγορά--την πρώτη σε κατανάλωση πετρελαίου διεθνώς--"εξηγεί" γιατί "το πετρέλαιο του Τέξας", που η αποτίμησή του από το βρετανικό αργό της Βόρειας θάλασσας, το Μπρεντ, υστερεί αισθητά, "αυτόν τον καιρό εντούτοις αποτιμάται μόλις δύο δολάρια το βαρέλι λιγότερο", όπως σχολίασε συναλλασσόμενη πηγή.

"Προς το παρόν, η ζήτηση 'καλύπτεται' άνετα από την προσφορά" του πετρελαίου, σχολίασε επίσης ο κ. Φλιν.

Στο μεταξύ, στο Κουβέιτ ο αραβικός "Οργανισμός των Εξαγωγέων Πετρελαίου" εξέφρασε από την πλευρά του ζωηρές αμφιβολίες για πόσο ισχυρή θα είναι στο ορατό μέλλον η πετρελαϊκή ζήτηση, ενώ εξέφρασε παράλληλα αμφιβολίες για τη δυνατότητα να "σταθεροποιηθεί" η τιμή του προϊόντος "ενόψει της πολύ μεγάλης κερδοσκοπίας που παρατηρείται" (...) "και η οποία παρεμποδίζει κάθε σοβαρό σχεδιασμό".

"Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που προς το παρόν δεν κάνουμε μεγάλες επενδύσεις (πολλών δισ. δολαρίων)" στο πετρέλαιο, τόνισε ο κ. Χάσαν Καμπαζάρντ, ο διευθυντής ερευνών του καρτέλ, που μιλούσε ενώπιον των συνέδρων της 18ης συνόδου με θέμα "το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής".

-Στη σύνοδο αυτήν αναφέρθηκε ότι ο ΟΠΕΚ (διασφαλίζει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής) περί το 2020 θα παράγει μεταξύ 29 και 36 εκατομμύρια βαρέλια "μαύρου χρυσού"--σε καθημερινή βάση.

"Κάτι τέτοιο μάς αναγκάζει, εμάς, να επενδύσουμε προσεχώς, προκειμένου να εγγυηθούμε τέτοιο επίπεδο παραγωγής, ποσά μεταξύ 180 και 430 δισ. δολαρίων", επισήμανε ο κ. Καμπαζάρντ.

Εκτιμάται ότι τώρα μένουν "αδιάθετα" περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου του ΟΠΕΚ, καθημερινά. Έτσι, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ σωρεύουν αποθέματα πετρελαίου πάρα πολλών εκατομμυρίων βαρελιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.