ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικά ο χρυσός λόγω Ελλάδας και Πορτογαλίας

22:22 - 27 Απρ 2010 | Εμπορεύματα
Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο των υποβαθμίσεων της Πορτογαλίας και της Ελλάδας από τον οίκο S&P η οποίες ανέγειραν περεταίρω τις ανησυχίες για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού βρέθηκαν στα 1,162,20 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 0,7%. Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέταλλα σημείωσαν πτώση που έφτασε στο 4,6%.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προέβη ο οίκος αξιολόγησης S&P, διαμορφώνοντας την αξιολόγηση σε Α-, από Α+ προηγουμένως, με αρνητικό outlook. Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώθηκε σε A-2 από A-1 προηγουμένως. Ο οίκος μείωσε κατά δύο βαθμίδες την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εξαιτίας των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, και των δυσκολιών που θα έχει ώστε να σταθεροποιήσει τον υψηλό ρυθμό αύξησης του δείκτη χρέους έως το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που επιχειρεί η πορτογαλική κυβέρνηση θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αποδώσουν στα ελλειμματικά μεγέθη της κυβέρνησης.

Στην κατηγορία των "Junk Bonds" περνάνε τα ελληνικά ομόλογα, μετά τη νέα υποβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο S&P σε ΒΒ+. Ο οίκος διαμόρφωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε BB+ από BBB+ προηγουμένως, με αρνητικό outlook, εξαιτίας των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε πολιτικό, οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν δυσκολότερες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο το διαρκώς αυξανόμενο χρέος της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.