ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 1.200 δολάρια υποχώρησε ο χρυσός

22:19 - 10 Μαϊ 2010 | Εμπορεύματα
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διακόπτοντας το τριήμερο ράλι που σημείωνε. Η έγκριση ενός πρωτοφανούς μηχανισμού ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους ηγέτες της ζώνης, οδήγησε το ευρώ σε άνοδο περιορίζοντας την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 0,8%, χάνοντας 9,60 δολάρια, κλείνοντας στα 1.200,80 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει περισσότερα από 750 δισ. ευρώ προκειμένου ν΄αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα και απειλούσε να επεκταθεί σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2837 δολάρια από το επίπεδο των 1,2755 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ είχε φθάσει έως και τα 1,3094 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια υπό την πίεση ρευστοποιήσεων για αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2969 δολάρια.

Η ενίσχυση του ευρώ συνδέεται με την χθεσινή απόφαση του Εκοφίν αλλά και την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαθέσει στο ευρωσύστημα όση ρευστότητα απαιτείται (είτε αγοράζοντας απευθείας από τη δευτερογενή αγορά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, είτε παρέχοντας στις τράπεζες δάνεια μεσοπρόθεσμης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο) προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις αγορές ομολόγων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.