ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από τα 75 δολάρια το αργό

22:43 - 10 Ιουν 2010 | Εμπορεύματα
Άνοδο πάνω από 1,5% σημείωσε η τιμή του αργού μετά την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών κατά περίπου 50% το Μάιο, πυροδοτώντας αισιοδοξία για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Αναλυτικά, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύεται κατά 1,5% στα 75,48 δολάρια για πρώτη φορά μετά τις 12 Μαΐου.

Το ράλι που σημειώθηκε σήμερα στις διεθνείς αγορές καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα μέτρα και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας είναι προσωρινά, ενώ τόνισε ότι το ευρώ είναι πολύ αξιόπιστο, έδωσαν ώθηση στο αργό που τις τελευταίες εβδομάδες είχε πάρει την κατιούσα.

Ιδιαίτερη ώθηση έδωσε και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο βρέθηκε στα 1,2121 δολάρια από το επίπεδο των 1,1979 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ζ. Κλ. Τρισέ ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη του μήνα ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι η νομισματική πολιτική θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά χρήματος, αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με τις ποσότητες ομολόγων που έχει μέχρι στιγμής αγοράσει. Υποσχέθηκε τέλος, ότι θα εντός του καλοκαιριού θα διαθέσει όση ρευστότητα χρειαστούν οι τράπεζες στην ευρωζώνη μέσω τρίμηνων δανείων. Το εργαλείο αυτό ξεκίνησε η ΕΚΤ να το χρησιμοποιεί για να ενισχύει τα πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ενθαρρυντικές εξάλλου ήταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος, αναθεωρώντας επί τα βελτίω την παλαιότερη εκτίμηση (0,8%) σε 1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.