ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βοήθησε και τα μέταλλα η υποβάθμιση της Ελλάδας

22:04 - 20 Μαϊ 2011 | Εμπορεύματα
Την προστασία του χρυσού αναζήτησαν σήμερα οι επενδυτές, καθώς οι ανησυχίες για μία αρνητική εξέλιξη στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, μετά και τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, οδήγησε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων να στραφούν προς τα μέταλλα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.508,90 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 1,1%. Ο χρυσός βρέθηκε πάνω από 1.500 δολάρια για πρώτη φορά μετά την 12η Μαΐου, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 1%. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του ασημιού έκλεισαν στα 35,09 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 0,4%.

Σε B+ υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, από ΒΒ+ προηγουμένως, εξαιτίας των προβλημάτων εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα διατηρεί την αξιολόγηση υπό καθεστώς παρακολούθησης (CreditWatch) με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Η υποβάθμιση αντανακλά το μέγεθος των προκλήσεων για την Ελλάδα, ενώ πρώτη φορά τίθεται και το θέμα του πολιτικού κινδύνου στην εφαρμογή επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας. Κατά τον οίκο η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων θα θεωρούνταν χρεοκοπία, ενώ βλέπει αυξημένους κινδύνους από τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων από την τρόικα προς την Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.