ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΟΠΕΚ ανέβασε το αργό και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια

22:39 - 08 Ιουν 2011 | Εμπορεύματα
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με την ασυμφωνία του ΟΠΕΚ να δίνει τροφή στους επενδυτές ότι η παραγωγή θα μείνει στα ίδια επίπεδα με τις τιμές να υπόσχονται επιπλέον κέρδη.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού έκλεισαν στα 100,74 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 1,7%.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε αύξηση της παραγωγής τους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται αύξηση της ζήτησης και εκτιμάται ότι η απραξία του διεθνούς οργανισμού θα λειτουργήσει ανασχετικά στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ήταν μια από τις χειρότερες συναντήσεις που είχαμε ποτέ», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Άλι αλ Ναΐμι.

«Ήταν έκπληξη. Ωθεί προς τα άνω τις τιμές. Αν εξετάσουμε τη ζήτηση, θα δούμε ότι θα είναι αυξημένη τους επόμενους μήνες και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιπλέον πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ», επισήμανε ο αναλυτής στη Barclays Capital, Αμρίτα Σεν.

Στη μηνιαία έκθεσή της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανέλθει, στο τρίτο τρίμηνο φέτος, στα 89,18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα υψηλότερα φετινά επίπεδα της.

Μερίδα παικτών στις αγορές πετρελαίου επιλέγουν, ωστόσο, να σταθούν στη διαβεβαίωση του αλ Ναΐμι ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να προσφέρει όσο πετρέλαιο ζητήσει η διεθνής ενεργειακή αγορά. «Περισσότερο πετρέλαιο πρόκειται να έλθει, αθόρυβα, από τις χώρες του Κόλπου. Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φέρουν πιθανά περισσότερο πετρέλαιο στη αγορά», λέει χαρακτηριστικά το στέλεχος της αμερικανικής ESAI Energy, Ρικ Μίλερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.