ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη για το αργό - Απώλειες 2% στην εβδομάδα

22:43 - 24 Ιουν 2011 | Εμπορεύματα
Με μικρά κέρδη έκλεισε το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας ελαφρώς από το χθεσινό sell off που προκάλεσε η ανακοίνωση της ΙΕΑ ότι επρόκειτο να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής, ώστε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού έκλεισαν στα 91,16 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 0,2% ή μόλις 14 cents. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό έχασε 2%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε χάσει 6,2%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΙΕΑ, τα 28 κράτη μέλη αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να αποκατασταθεί η προσφορά της παραγωγής μετά και τη διακοπή της λιβυκής παραγωγής. Σύμφωνα με την ΙΕΑ περίπου 132 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έχουν χαθεί από την αγορά λόγω της κρίσης στη Λιβύη.

Η υπηρεσία θα διαθέσει 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως αργού, για να αναπληρωθεί το κενό στην προσφορά που προκαλούν οι διαλείψεις στη λιβυκή παραγωγή. Οι εξαγωγές της Λιβύης έφταναν κατά μέσο όρο τα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν το ξέσπασμα της εξέγερσης.

Η διάθεση από τα αποθέματα των 28 χωρών μελών της ΙΕΑ θα γίνει σε ορίζοντα ενός μήνα, και σχεδόν το μισό θα προέλθει από τις ΗΠΑ. Το 30% θα προέρχεται από την Ευρώπη και και το υπόλοιπο από τα μέλη του ΟΟΣΑ στις περιοχές του Ατλαντικού.

Η απόφαση ακολουθεί τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 8 Ιουνίου, που δεν αποφάσισε αύξηση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται επίσης πως η Σαουδική Αραβία -ο μεγαλύτερος προμηθευτής του ΟΠΕΚ- είχε διαβεβαιώσει πως θα αύξανε μονομερώς τη διάθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.