ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου -"Πόλεμος" ξεσπά στον OPEC

15:26 - 12 Ιαν 2015 | Εμπορεύματα
Νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου -"Πόλεμος" ξεσπά στον OPEC
Πτώση καταγράφει και σήμερα η τιμή του πετρελαίου, έπειτα από τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για συνέχιση της διολίσθησης της τιμής του"μαύρου χρυσού" το επόμενο διάστημα.

Σήμερα, Δευτέρα στις 14:30, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του πετρελαίου τύπου brent υποχωρούν κατά 1,25 δολάρια στα 48,86 δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα του αργού υποχωρούν κατά 2,38% στα 47,21 δολάρια.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, το αργό θα κυμανθεί το 2015 στα 47,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ προηγουμένως εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στα 73,75 δολάρια. Επίσης, για το Brent εκτιμούν ότι θα φτάσει στα 50,40 δολάρια το βαρέλι το 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 83,75 δολάρια.

 

Στο μεταξύ, πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου δημιουργεί η χθεσινή ανακοίνωση από τη Βενεζουέλα ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να γίνει προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς πετρελαίου και των τιμών του «μαύρου χρυσού», με κρατικές πολιτικές μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε σχετικές διευκρινίσεις.

 

Μάλιστα, μια σκληρή μάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στον OPEC για τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς τους στην Ασία, παρά την συμπεφωνημένη στάση τους να μην προχωρήσουν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που θα οδηγούσε σε άνοδο των τιμών.

 

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα τιμολόγησαν το αργό για πελάτες της Ασίας με χαμηλότερη τιμή από εκείνη που προσφέρει η Σαουδική Αραβία, ανοίγοντας έτσι πόλεμο με τον μεγαλύτερο παραγωγό του OPEC.

 

Οι εκπτώσεις αυτές δείχνουν το πως οι χώρες-μέλη του Κόλπου, οι οποίες υπολογίζονται σε περισσότερο από το μισό του αποθεματικού του OPEC, είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους, ασκώντας όμως έτσι μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες τιμές του μαύρου χρυσού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.