ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαουδική Αραβία και Ιράν «ανεβάζουν» τις τιμές πετρελαίου

16:27 - 04 Ιαν 2016 | Εμπορεύματα
Σαουδική Αραβία και Ιράν «ανεβάζουν» τις τιμές πετρελαίου
Ανοδική κίνηση παρατηρείται στις τιμές του μαύρου χρυσού, σε μία απόλυτα φυσιολογική αντίδραση της αγοράς, μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιθανότητες μείωσης των προμηθειών στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε και στο παρελθόν το Ιράν έχει απειλήσει ότι δεν θα διστάσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, δηλαδή έναν από τους πιο «πολυσύχναστους δρόμους» μεταφοράς πετρελαίου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων είναι η ενίσχυση κατά 1,5% στο προθεσμιακό συμβόλαιο του – κατ' εξοχήν ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος – Brent, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 37,95 δολάρια, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού (WTI) κινείται κατά 1,2% υψηλότερα στα 37,50 δολάρια το βαρέλι.

«Το μεγάλο ερωτηματικό για την αγορά είναι ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο στη σύγκρουση Σ. Αραβίας και Ιράν. Θεωρώ, πάντως, ότι ο Ιρανός πρόεδρος Ρουχανί θα θελήσει να ηρεμήσει την όλη κατάσταση», υποστηρίζει στο CNBC ο Richard Mallinson αναλυτής της Energy Aspects.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.