ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JPMorgan: Η κρίση Σ.Αραβίας-Ιράν δεν θα ανεβάσει το πετρέλαιο

12:16 - 05 Ιαν 2016 | Εμπορεύματα
JPMorgan: Η κρίση Σ.Αραβίας-Ιράν δεν θα ανεβάσει το πετρέλαιο
Σε χαμηλό επίπεδο θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τα όσα εκτιμά η JPMorgan, διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων αναμένουν άνοδο του "μαύρου χρυσού" λόγω της γεωπολιτικής έντασης που έχει προκύψει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μεγάλη άνοδο χτες, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Σαουδικής Αραβίας ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν λόγω της επίθεσης διαδηλωτών κατά της πρεσβείας της χώρας στην Τεχεράνη, έπειτα από την εκτέλεση ενός Σιίτη κληρικού.

«Αυτό που συνέβη χθες αντανακλά το γεωπολιτικό ρίσκο και ήρθε να προστεθεί στην αστάθεια στην αγορά, όμως θεμελιωδώς δεν πιστεύουμε πως οι εξαγωγές πετρελαίου βραχυπρόθεσμα θα έχουν πρόβλημα από αυτά τα γεωπολιτικά ρίσκα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν», ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πετρελαίου και αερίου, Scott Darling.

Αν και η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, εμμένει στην στρατηγική της να μην μειώσει το ανώτατο όριο παραγωγής προκειμένου να πιέσει τους μικρότερους παραγωγούς, οι προσαρμογές στην προσφορά –ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- εξακολουθούν να καθυστερούν, ανέφερε ο ίδιος στο CNBC.

Στα 37 δολάρια περίπου το βαρέλι, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε πολυετή χαμηλά, καθώς ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να μειώσει το ανώτατο όριο παραγωγής των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο.

Έτσι, και καθώς τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν κατά το α' εξάμηνο του 2016, ο κίνδυνος να παραμείνει περιορισμένη η ζήτηση θα επιβαρύνει την αγορά.

Η JPMorgan προβλέπει πως η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 35 δολάρια το βαρέλι το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για να ανακάμψει σταδιακά και να διαμορφωθεί πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο για το σύνολο του έτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.