ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Saxo Bank: Πλήγμα στις μετοχές λόγω του αδύναμου πετρελαίου

12:58 - 15 Ιαν 2016 | Εμπορεύματα
Saxo Bank: Πλήγμα στις μετοχές λόγω του αδύναμου πετρελαίου
Οι ασιατικές μετοχές άνοιξαν ανοδικά επηρεασμένες από το ράλι που σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές, ωστόσο το κλίμα άλλαξε σύντομα, καθώς το αδύναμο ράλι του πετρελαίου αντιστράφηκε και η Κίνα απογοήτευσε και πάλι με τη δημοσίευση αδύναμων οικονομικών στοιχείων, σημειώνει η Saxo Bank.

Χθες το βράδυ, το πετρέλαιο προσπάθησε να ξεπεράσει τα 31 USD / βαρέλι, ωστόσο ήταν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να έχει διάρκεια και η περιοχή των 30 USD / βαρέλι έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς και οι δύο δείκτες αναφοράς έχουν εγκλωβιστεί σε μια σχεδόν χορογραφημένη καθοδική πορεία.

Το ιρανικό πετρέλαιο ενδέχεται να μην κατακλύσει τις αγορές όσο σύντομα αναμένουν οι αγορές, αλλά η Τεχεράνη απέφυγε έξυπνα τη διπλωματική κρίση αυτή την εβδομάδα και η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη συνεχίζουν να είναι υπέρ της προσφοράς, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε ανάκαμψη δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευτολεονταρισμοί.

Χθες το βράδυ, οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν χαμηλά 3,5 ετών καθώς το αρχικό ράλι κατέρρευσε λόγω και της δημοσίευσης των κινεζικών στοιχείων που έδειξαν πτώση των νέων δανείων σε γουάν τον Δεκέμβριο. Το USDCNH πιέζει και πάλι για επίπεδα άνω των 6,61, τιμή η οποία έχει αρκετή απόκλιση από τη μέση ισοτιμία των 6,5637 που έχει ορίσει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Σήμερα, δεν αναμένεται η δημοσίευση στοιχείων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές και πιθανότατα οι αγορές θα ανοίξουν με αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, μια σειρά στοιχείων που θα δημοσιευθούν στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα βασικά ζεύγη του USD προς το τέλος της ευρωπαϊκής ημέρας.

Ο κίνδυνος της φήμης στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας παραμένει μια συνεχής απειλή, όπως φάνηκε και από την πτώση 20% που σημείωσαν οι μετοχές της Renault την Πέμπτη μετά από την έφοδο για έλεγχο και η οποία οδήγησε σε μείωση της αξίας της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 5 εκατ. ευρώ περίπου. Στη συνέχεια, ανέκαμψε μερικώς κι έκλεισε με ημερήσια πτώση 10%, και παρόλο που δεν προέκυψαν στοιχεία από τον έλεγχο, είναι σαφές πως η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει να είναι εξαιρετικά σκληρή προς οποιαδήποτε υπόνοια ανάρμοστης συμπεριφοράς μετά το σκάνδαλο της Volkswagen το περασμένο φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, λογικά αναμένουμε μια σταδιακή επιστροφή της τιμής της Renault στα προηγούμενα επίπεδα, μόλις η ανήσυχη αγορά πειστεί πως δεν θα υπάρχει συνέχεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.