ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος στο πετρέλαιο, πτώση στις ευρωαγορές

16:35 - 07 Μαρ 2016 | Εμπορεύματα
Άνοδος στο πετρέλαιο, πτώση στις ευρωαγορές
Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αδυνατώντας να διατηρήσουν τη δυναμική που οδήγησε τις ασιατικές μετοχές σε υψηλό επίπεδο δύο μηνών, μετά τα αισιόδοξα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ και την περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου.


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών EuroStoxx υποχωρούσε πριν από λίγο 0,8%. Ο DAX χάνει 1%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1,1%, ο CAC -1%, ο ιταλικός FTSEMIB -2,2% και ο IBEX στη Μαδρίτη 1%. 

 


Η τιμή του μπρεντ αυξανόταν 0,9% στα 39,05 δολάρια το βαρέλι. Έχει αυξηθεί πάνω από το ένα τρίτο από τα φετινά χαμηλά επίπεδα, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι παραμένει η υπερβάλλουσα προσφορά του, που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του κατά 70% από τα επίπεδα του Ιουνίου 2014.


Οι τιμές των κινεζικών μετοχών αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες της χώρας, ότι η οικονομία της θα παραμείνει σε υγιείς βάσεις, χαλάρωσαν τους φόβους των επενδυτών. Συγκεκριμένα, μετά την εξαγγελία του νέου 5ετούς οικονομικού προγράμματος από τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ το Σάββατο, το οποίο προβλέπει έναν μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 6,5% έως 7% και μία ήπια αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ φέτος.


Το δολάριο αυξήθηκε έναντι των περισσότερων άλλων μεγάλων νομισμάτων, με εξαίρεση το ιαπωνικό γιεν, καθώς οι αγορές προεξόφλησαν μία υψηλότερη πιθανότητα αύξησης φέτος των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο.


Τα στοιχεία που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 242.000 θέσεις μισθωτής εργασίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα χαλάρωσαν του φόβους ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να κινείται προς ύφεση. Οι τιμές της αγοράς υποδήλωναν ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά ότι υπάρχει μία πιθανότητα 50% αύξησής τους τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη CME Fedwatch. Ωστόσο, μία απροσδόκητη μείωση των μέσων εισοδημάτων περιόρισε τις ανησυχίες ότι η Fed θα βιασθεί να αυξήσει τα επιτόκια.


Τα στοιχεία αυτά και οι συνέπειές τους για την παγκόσμια οικονομία έδωσαν ώθηση προς τα πάνω στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ενισχύθηκαν επίσης από τη μείωση του αριθμού των ενεργών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ για ενδέκατη συνεχόμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:04 - 07 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.