ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη οι παγκόσμιες τοποθετήσεις σε χρυσό μετά το Brexit

18:29 - 17 Ιουλ 2016 | Εμπορεύματα
Στα ύψη οι παγκόσμιες τοποθετήσεις σε χρυσό μετά το Brexit
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι παγκόσμιες τοποθετήσεις σε χρυσό, δείχνοντας τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, στον απόηχο της απόφασης για Brexit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg, τα assets των ETFs που στηρίζονται στον χρυσό αυξήθηκαν κατά 6,6 τόνους στους 1.959,1 τόνους την Παρασκευή, από 1.458,1 τόνους στις 6 Ιανουαρίου. Οι τοποθετήσεις αυξήθηκαν κατά 37 τόνους την περασμένη εβδομάδα, ως αντίδραση των επενδυτών στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ενώ κινήθηκαν ανοδικά τους πέντε από τους έξι μήνες του α' εξαμήνου του 2016.

 

Οι τιμές του χρυσού αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές «αφομοίωναν» τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Η άνοδος αυτή ήρθε να προστεθεί στο ράλι που είχε ήδη ξεκινήσει λόγω του δισταγμού της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της αλλά και της επέκτασης των αρνητικών επιτοκίων σε Ευρώπη και Ιαπωνία.

 

Σημειώνεται πως διάφορες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τον χρυσό μετά το δημοψήφισμα.

 

Ο χρυσός (άμεση παράδοση) κατέγραψε άνοδο και την Παρασκευή, στα 1367 δολάρια την ουγκιά καταγράφοντας άνοδο 28% από την αρχή του έτους. Στις 24 Ιουνίου είχε αγγίξει τα 1.358,54 δολάρια η ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014. Τα ETFs χρυσού, που «κορυφώθηκαν» στους 2.632,5 τόνους το 2012 καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενίσχυαν τα μέτρα ρευστότητας προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ανακάμπτουν τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.